Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Ontdek Istanbul met mijn ‘Wandelgids’

Geplaatst op 4 februari 2019

Selim Yavuz moskee. Foto: Slawomira Kozieniec

Vier wandelroutes waarmee je het echte Istanbul ontdekt!

Een uitstekende manier om het echte Istanbul te leren kennen is met behulp van de eerste Nederlandstalige wandelgids over de stad van Odysee Reisgidsen, geschreven door Istanbul-kenner Marc Guillet.

Istanbul is de enige stad ter wereld op twee continenten en wat dat betekent ontdek je met deze wandelgids. Iedere route die in de reisgids wordt beschreven, staat op zichzelf. De wandelroutes overlappen elkaar niet, maar beginnen wel allemaal op hetzelfde punt, in de oude wijk Eminönü, aan de oever van de Gouden Hoorn.

Vier wandelroutes
‘Wandelen in Istanbul’ geeft je een keuze uit vier wandelroutes; twee aan de Europese en twee aan de Aziatische oever van de Bosporus. Samen geven ze een goede indruk van het oude en moderne Istanbul. De routes kunnen gemakkelijk worden gecombineerd.

1. Rondom het graf van Mehmet de Veroveraar
De wandeling ‘Fatih’ voert naar de moskee en het praalgraf van Mehmet de Veroveraar en de wijk daar omheen. Het is de meest conservatieve moslimwijk van Istanbul.

2. Langs beide oevers van de Galatabrug

De wandeling ‘Langs beide oevers van de Galatabrug’ slingert dwars door de belangrijkste twee wijken van het historische en moderne Istanbul en langs de sporen van de turbulente geschiedenis van de stad.

3. Üsküdar: houten huizen en de geheimen van de grootste begraafplaats
Met de derde wandeling verken je de oudste delen van Üsküdar, het voormalige Griekse Chrysopolis, en de sfeerrijke wijk Kuzguncuk, met fraaie en kleurrijke houten huizen.

4. Het oude en moderne Kadıköy

Deze wandeling verkent het oude en moderne Kadıköy. Inclusief een bijzondere groente-, kruiden- en visbazaar, een Osmaans moskeetje, Griekse en Armeense kerkjes, de oudste apotheek, een straatje met antiekwinkeltjes, een communistische theetuin annex literair café, een moderne winkelstraat, en een heilige bron waar zowel christenen als moslims komen bidden.

De auteur
Marc Guillet (1953) is freelance correspondent. Hij publiceert onder meer in het Algemeen Dagblad. De stad Istanbul bezocht hij voor het eerst in 1983. Sinds 2006 woont en werkt hij daar.

Eigen reisgids
In 2007 is Odyssee Reisgidsen gestart met het digitaliseren van bestaande reisgidsen, waardoor het mogelijk is dat de reiziger op de website zijn of haar eigen gids samenstelt. Het grote voordeel hiervan is dat de reisgids op maat en actueel is en beduidend goedkoper dan een reisgids uit de winkel. De Odyssee Reisgids wordt als PDF-bestand per mail toegestuurd. Sommige reisgidsen zijn ook als paperback verkrijgbaar.

Bestel je Wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

 

Tags:

20 reacties op “Ontdek Istanbul met mijn ‘Wandelgids’”

 1. Sander Cornelius schreef:

  Zojuist wandeling door de wijk Kadikoy besteld. Ideaal, je kunt hem gewoon downloaden. Het ziet er erg goed uit. De beroemde bazaar van de wijk wordt gedetailleerd beschreven; bij welke kramen en winkels je moet zijn voor welke specialiteiten. Heel gaaf. Ik kan niet wachten tot ik weer in Istanbul ben!

 2. Ilse Naves-Scheidel schreef:

  Dit weekend één van de wandelingen gelopen. Leuk om onderweg over de bezienswaardigheden te lezen. De verhalen zijn precies goed om al lezend te lopen. De wandelingen laten kanten van Istanbul zien die je anders zo voorbij zou lopen. Ik verheug me op de volgende wandelingen!

  • Marc schreef:

   Hoi Ilse, dank voor je reactie. Ben blij dat de wandeling en de informatie zo goed bevallen zijn. Laat maar horen wat je van de andere vond. Alle op- en aanmerkingen zijn welkom!

 3. Marianne Wieles schreef:

  Geweldig om met Marc door Istanbul te lopen: je ziet en hoort zoveel meer door zijn geweldige verhalen! Zijn enthousiasme spat ervan af!
  Koop zijn wandelgids en geniet nog meer van deze oude sfeervolle stad, met al zijn bewoners, zijn oude geschiedenis, zijn geuren en kleuren!

 4. Semra schreef:

  Marc,

  Gefeliciteerd met je gids !!

  Semra

 5. carlos/agnes tangelder schreef:

  He Marc,
  Heel veel groetjes uit Zeeland. We zijn net terug van bij Gerda en Jan, het was weer lekker om daar te eten.
  En we zullen jouw site en de wandelroutes uitvoerig bekijken.
  Alles ziet er heel aantrekkelijk uit, en nodigt uit om naar je in Istanbul te komen…

  We gaan jouw site aan iedereen doorgeven.

  Groeten,

  Carlos

  • Marc schreef:

   Hoi Carlos en Agnes,
   Leuk om van jullie te horen en bedankt voor je reactie. We hopen jullie snel een keer te mogen begroeten in ons Istanbul.
   Tot gauw.

 6. Froukje schreef:

  Hi, looking good! Ben je heel snel ff om af te spreken voor een wandeling! Leuk

 7. Marc schreef:

  Beste Marc,
  Het lukt me nog steeds niet om mijn reactie te plaatsen. Kun jij het erop zetten? De tekst volgt hieronder. Groet, Sander

  Deze wandelgids toont de kleurigheid en levendigheid van Istanbul. We hebben de buurten leren kennen alsof we even echte Istanbullu’s waren. De wandeling in Üsküdar bracht ons naar een eeuwenoude begraafplaats met prachtige graven, en we lazen de boeiende verhalen achter de grafstenen.

  Met de wandeling in Kadiköy liepen we over een lokale markt waar Marc je wijst op allerlei producten waardoor je de locale specialiteiten leert kennen.

  Vergeet vooral niet naar de mooie theetuin te gaan. Deze zit verscholen achterin een zijstraatje. Hier hebben we uren geluierd.
  Zonder de wandeling hadden we hem nooit gevonden. En dat maakt de wandelingen van Marc zo bijzonder.

 8. Anneke koorn schreef:

  De wandelgids van Marc is een echte aanrader.
  Wij hebben al twee wandelingen gelopen, Fatih en Üsküdar, en ze zijn erg interessant!
  Een echte aanrdader deze gids!

 9. Nicole Bliek schreef:

  De Blauwe Moskee en de Cisternen vind je als toerist wel zonder hulp. Maar met de tips van Marc Guillet leer je het echte Istanbul kennen.
  Met zijn wandelboekje in de hand hebben wij heerlijke dagen doorgebracht in de levendige wijken Kadiköy en Üsküdar. De wandelingen zijn als een parelsnoer van kleine verrassingen, leuke ontmoetingen en bizarre ontdekkingen. We hebben fantastisch gegeten op onverwachte plekjes.
  Het bezoeken van deze authentieke Turkse wijken waren voor ons de hoogtepunten van onze vakantie in Instanbul!

  Nicole Bliek en Anneke Nagan

 10. Meena schreef:

  Hoi Marc,

  kan dat dat ik deze wandeling niet kan bestellen om te kopen? Er komt steeds op dat ie de pagina niet vindt 🙁
  Jammer want leek me wel heel interessant voor onze citytrip volgende week!
  Verder zeg ik het hier nog eens zoals op Twitter: leerrijk, tof, nodigt echt uit om te komen naar Istanbul!

 11. […] – Wie voor het eerst in de stad is kunnen we de wandelingen van journalist en Istanboelkenner Marc Guillet aanraden. Ze beslaan zowel het Aziatische als het […]

 12. In november zijn we een lang weekend in Istanbul geweest en veel gewandeld door de stad. Mede geïnspireerd op de wandelingen van deze site hebben we heerlijk geslenterd en cultuur gesnoven. Wat een heerlijke stad is Istanbul en wat is iedereen vriendelijk en open! Natuurlijk veel lekkernijen geproefd en ook wat meegenomen. Bovendien kunnen we in Nederland veel leren van de gedrevenheid en aanpak van Turkse ondernemers.

 13. maurice schreef:

  Klik ik op de link, dan krijg ik dit te zien: Deze gids wordt momenteel geactualiseerd en is op dit moment niet beschikbaar.
  Van een PDF wordt er geen gewag gemaakt.

 14. Marc schreef:

  Dag Maurice, dank voor je reactie. Dat klopt. Ik ben de gids nu aan het actualiseren en aan het uitbreiden met nieuwe wandelingen. In de zomer is de nieuwe versie beschikbaar. Excuses voor het ongemak.
  Met vriendelijke groet,
  Marc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *