Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Voddenman ala Turka

Geplaatst op 28 april 2018

Een van de vele leuke dingen aan Istanbul is dat ik er gebruiken, beroepen en ambachten tegenkom die ik me herinner uit mijn jeugd, maar die in Nederland al lang zijn uitgestorven.

Kleine ambachtelijke houtzagerijen bijvoorbeeld, of een scharensliep die langs de deuren gaat om scharen en messen te slijpen door met voetkracht via een riem een wiel aan te drijven.

De voddenman is een ander in Nederland uitgestorven beroep, die ik me kan herinneren uit de jaren 1950. Hij kocht oude kleding en beddengoed op en verkocht die weer door aan fabrieken voor papier of poetskatoen.

Met paard en wagen, bakfiets of handkar trok hij door de straten. Met behulp van een weeghaak werd het gewicht vastgesteld om de prijs te bepalen.

Een variant van de voddenman bestaat nog steeds in de megastad Istanbul. Vodden of oude kleren kunnen aan de mannen met hun handkarren nog steeds worden gegeven, je krijgt er geen geld voor, maar ook allerlei andere spullen waar je vanaf wil: oude printer, boeken, meubels, kasten, lampen, foto’s, wasmachines, haardrogers, schilderijen, serviesgoed, schotelantennes, decoratiespul uit huis, matrassen, etalagepoppen. Je kunt het zo gek niet bedenken, de voddenman neemt het mee. Geen bankstellen of puin, maar alles wat recyclebaar is of geschikt voor een kringloopwinkel is welkom.

Mannen die oude rommel ophalen heten in het Turks ‘hurdacı’ (rommelman), maar zelf noemen ze zich vaak ‘eskici’ (oud spul ophaler).

Ze moeten bij de deelgemeente waarin ze willen werken een vergunning aanvragen.

Je kunt ze echt overal tegenkomen of horen wanneer ze hard en langgerekt roepen ‘eskici’!

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

 

 

Tags: /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *