Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Pas op! Negeer de schoenenborsteltruc

Geplaatst op 16 mei 2021

Bonafide schoenenpoetser. Foto: Slawomira Kozieniec

Een van de eerste keren dat ik in 2006 in Istanbul rondzwierf, kwam me in de oude stad een jonge schoenenpoetser tegemoet met een simpel kistje. Toen hij me passeerde liet hij ‘per ongeluk’ zijn borstel vallen. Hij had niets in de gaten, dacht ik. Ik raapte zijn borstel op en riep naar hem. Hij was dolgelukkig dat ik hem zijn borstel teruggaf. Als dank wilde hij mijn schoenen poetsen. Gratis, zo leek het, al zei hij dat niet met zoveel woorden.

Toen hij klaar was vroeg hij me 20 lira. Twintig lira?! Beetje overdreven, hè vriend? Maar hij bleef aandringen en keek me dreigend aan. Ik dacht ik zal maar betalen want anders slaat hij me in elkaar. Bovendien was ik zo stom en naïef geweest om in zijn truc te trappen. Dus ik betaalde met gepast geld uit het borstzakje van mijn shirt.

Tip 1: raap gevallen borstels niet op, loop gewoon door.

Tip 2: zorg dat je muntjes en voldoende briefjes van 5, 10 en 20 Turkse lira in je borstzakje of broekzak hebt zitten om kleine bedragen op straat te betalen.

Tip 3: Open op straat (en ook niet in taxi’s) je portemonnee niet, want dat vergroot de kans dat je bestolen wordt.

Ik zie de schoenborsteltruc nog steeds op straat in de toeristische buurten van de stad. Gewoon negeren dus.

Laat je schoenen lekker poetsen bij bonafide poetsers die een vaste stek hebben of met een paar collega’s bij elkaar zitten. Dan hoef je je nergens zorgen om te maken.

Ook dergelijke of andere ervaringen? Laat hieronder je reactie achter, dan hebben andere toeristen er ook wat aan. Dank!

En fijne vakantie!

Bekijk deze video om te zien hoe het gaat.

http://bit.ly/1CCpt6l

Deze en andere ervaringen en tips staan in mijn Wandelgids.

Wil je meer van mijn Istanbul leren kennen?

Bestel dan hier mijn Wandelgids https://bit.ly/2K47UFS

Tags: /

8 reacties op “Pas op! Negeer de schoenenborsteltruc”

 1. Marjolijn schreef:

  Helemaal herkenbaar, ook in 2012! We geloofden ècht een paar minuten dat het een heel aardig gebaar was, poetsen voor de borstel oprapen. Zeker omdat we juist een aantal goede ervaringen met heel vriendelijke en gastvrije Turken hadden gehad. En toen voelde ik me schuldig dat ik eerste wantrouwig geweest was. Kortom, op je hoede blijven en niet oprapen of altijd van te voren vragen wat het kost.

 2. tolga schreef:

  Het overkomt ook turken die in İstanbul wonen! Na lange aandringen van de poetser kreeg ik argwaan en ben er toevallig aan ontsnapt, kreeg het pas later door. Smerig maar wel een grappig trucje. Les om alert te blijven 🙂

 3. Rudi schreef:

  Ze zijn nog in staat om iemands slippers te poetsen of suede schoenen die dan nooit meer “de oude” worden. Uit nieuwsgierigheid: Wat is een “normale” prijs voor het poetsen van gewone lage schoenen? (Ik doe het liever zelf).

 4. gierige hollander schreef:

  Je zegt het zelf dat je stom en naief bent geweest om in zijn truc te trappen. Dus dan maar betalen en dan niet lullig een artikel schrijven. Dus GRATIS wilde je. Dan was het goed. En dan was zijn gepoets ook goed en geschikt voor je mooie schoenen. Je hebt ook niks gevraagd. Je stnd er zelf bij

 5. Rick schreef:

  ”gierige hollander” is collega schoenpoeter/oplichter ???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *