Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Liefde voor zwerfhonden in Istanbul

Geplaatst op 10 april 2019

In de meeste wijken van Istanbul wordt goed gezorgd voor zwerfhonden. Foto: Slawomira Kozieniec

Het valt toeristen en andere bezoekers van Istanbul vaak op dat er zoveel dak- en thuisloze honden zijn.Vaak hangen de zwerfhonden rond in woonwijken, maar ook in winkelstraten en in de buurt van toeristische attracties.

Zelden gedragen ze zich agressief. Ze zien er meestal goed doorvoed uit en hebben vrijwel allemaal een plastic clipje in een oor. Turkije heeft sinds 2012 ook een Partij voor de Dieren naar het voorbeeld van Nederland.

In 2004 nam het Turkse parlement de Dierenbeschermingswet aan die het verbood om dieren te mishandelen en dakloze honden met vergiftigd vlees of op een andere manier te doden. Zwerfhonden dienen sindsdien gevangen en gesteriliseerd te worden. Nadat ze een clipje in hun oor hebben gekregen, moeten ze worden teruggebracht naar de buurt waar ze rondhingen zodat hun vriendengroep blijft bestaan. Gelukkig houden de meeste deelgemeenten zich aan deze wet- en regelgeving en komt hondenmishandeling in Istanbul zelden meer voor.

Vaak zie je bakjes water en brokjes bij deuren van appartementen en winkels. Dan weet je dat het dierenvrienden zijn die de dak- en thuisloze honden een warm hart toedragen.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn Wandelgids

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Waterbakje voor zwerfhonden. Foto: Slawomira Kozieniec

 

Tags:

9 reacties op “Liefde voor zwerfhonden in Istanbul”

 1. Linda Taal schreef:

  Jammer genoeg ben ik het totaal oneens met het artikel van Marc…..Ga de asielen eens bezoeken waar de honden onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zitten, ga even buiten Istanbul kijken waar de honden bij duizenden gedumpt worden, kijk in de wijken waar de honden nog s ochtends vroeg geruimd worden na de nacht ervoor te zijn vergiftigd.
  Het probleem is juist dat de meeste deelgemeentes zich niet aan de wet houden, vaak niet eens weten wat de wet is.
  De Partij voor de dieren is geen politieke partij zoals in Nederland, maar een platform dat (nog) geen politieke functie heeft.

  • Marc schreef:

   Linda, ik ben het niet eens met de strekking van je reactie. In de deelgemeenten van Istanbul die ik tot nu heb bezocht, houden de autoriteiten zich aan de regelgeving en zorgen de buurtbewoners goed en met liefde voor de straathonden. Ik nodig je uit om met mij rond te lopen in mijn wijk.
   Ik loop graag een keer mee met activisten ’s ochtends vroeg om te constateren waar kadavers worden geruimd van honden die de nacht ervoor zijn vergiftigd. Ik ken die wijken niet, maar sta open voor nieuwe informatie.
   de Partij voor de Dieren mag dan nog geen partij zijn zoals in Nederland, het geeft wel de mentaliteitsverandering ten goede aan bij een deel van de bevolking. Dat geeft mij moed.
   De situatie in de hondenasielen is erbarmelijk, dat klopt.

 2. Henk schreef:

  In de Volkskrant stond ongeveer een jaar geleden (?, kan het artikel op de site niet terugvinden) hoe zwerfhonden door de straat worden verzorgd. Een dagelijks stukje vlees van de slager, een bakje water bij de kapper, enzovoorts.

 3. Linda Taal schreef:

  Jammer genoeg hoef ik niet door de straten te lopen, ik krijg dagelijks informatie toegestuurd…..en bij het asiel waar ActieZwerfhonden mee samen werkt worden elke dag noodgevallen gedumpt. Kennissen van mij gaan een paar keer per week naar de bossen rond de stad om de daar door de gemeentes gedumpte honden te voeren en vergiftigingen zijn echt geen uitzondering. Dat er heel langzaamaan een verbetering optreedt kan ik het gelukkig wel mee eens zijn. Andere maffia praktijken wil ik hier niet publiceren. Net nog een berichtje van een kennis die aan de Aziatische kant woont, er zijn wijken waar tientallen roedels honden lopen….zonder wel doorvoede buikjes. Wat betreft het steriliseren; Sterilisatie zit niet per definitie in de Turkse opleiding tot dierenarts. Veel dierenartsen kunnen niet steriliseren, veel Turkse dierenartsen willen niet steriliseren. Een teef die pups krijgt ondanks oormerk of sterilisatie litteken is geen uitzondering

 4. Ruud Hafkamp schreef:

  Mevrouw Taal meent het alleenrecht te bezitten op hoe dieren in Turkije verzorgd worden. Ze krijgt nl informatie toegezonden. En die info wordt gebruikt om centjes te werven. Maar de schrijver Henk refereert aan een artikel dat ook ik ken en waar de mensen ook al hebben ze zelf niet veel zorgen voor de dieren in de straat. Uiteraard zijn er uitwassen, maar die kom je helaas overal tegen. Roemenië, Polen, Bulgarije, Spanje, Italie, Duitsland, Engeland, Antillen Zuid Amerika Griekenland en ga maar door. Heb al vaker stukken gezien die mevrouw Taal schrijft. Preken voor eigen Parochie heet zoiets. Persoonlijk kom ik ook regelmatig in Turkije en wat ik zie komt niet overeen met wat mevrouw Taal meent. Zal wel veel eigenbelang bij zitten.

 5. Ineke schreef:

  Toen ik in Turkije was (2012) viel het me op dat de zwerfhonden overal vriendelijk werden bejegend of met rust gelaten. Heb geen magere zielige honden gezien, wel vrolijk spelende pups. Verbaasde me eigenlijk.

  • Betty Celikel schreef:

   Dan heeft u toch met uw ogen dicht gelopen, Ik kom al 50 jaar in Turkije zo lief zijn ze, e niet voor dieren. God, ij dank, ijn er ook genoeg mensen die voor de dieren opkomen en ze hebben nieuwe wetten hoop dat ze die nakomen.. Wij mijn man en ik hebben heel wat honden eten gegeven met liefde. Nee de liefde voor dieren moet al van jongs af aan bijgebracht worden.

 6. Suzanna van der Voort schreef:

  Helaas wordt mijn reactie tot 2x toe niet geplaatst, en probeer ik het in etappes

  Linda Taal spreekt als enige hier de waarheid, jammer en helaas voor de andere mooipraters.

  https://metro.co.uk/2019/01/17/thousands-dogs-left-die-turkish-landfill-every-year-8357678/?ito=article.tablet.share.top.link
  Thousands of dogs are left to die at this Turkish landfill every year

  Read more: https://metro.co.uk/2019/01/17/thousands-dogs-left-die-turkish-landfill-every-year-8357678/?ito=cbshare

  Twitter: https://twitter.com/MetroUK | Facebook: https://www.facebook.com/MetroUK/

 7. Suzanna van der Voort schreef:

  https://youtu.be/bpGRJzUfcqs
  I FEEDING STRAY KITTENS AND STRAY CATS (SO HUNGRY)

  https://youtu.be/PEWmcS8ejII
  FEEDING STRAY DOGS THROWN OUT OF TOWN

  Deze mensen met een gouden hart zetten alles op alles en met weinig middelen om de ongewenste zwerfdieren niet te laten omkomen van de honger.

  Sedat, een 25 jarige jongeman verzorgt in zijn eentje een kolonie van meer dan 35 katten. Ook de medische kosten probeert hij uit eigen zak te betalen. Hulp is er niet, alleen van de kijkers en een klein beetje aan donaties.
  Wil je ECHT de waarheid weten, dan spreek met de mensen die deze ellende van dichtbij meemaken en er mee opstaan en ermee naar bed gaan!
  Die propaganda over het mooie en diervriendelijke Turkije is voor de toeristen en stast ver weg van de werkelijkheid!

  Bedankt Linda voor de bittere waarheid! ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *