Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Istanbul is een paradijs voor katten

Geplaatst op 1 oktober 2018

Zwerfkatten worden verwend in Istanbul. Foto: Slawomira Kozieniec

Foto’s © Slawomira Kozieniec

Slenteren door de achterafstraatjes van oude wijken is een van mijn favoriete bezigheden in Istanbul. Altijd verbaas ik me er weer over hoeveel zwerfkatten je hier tegenkomt. Meestal goed doorvoed. Niet van die magere of zieke scharminkels aan wie de hardheid van het leven op straat af te lezen is. De zwervers zien er slechter uit.

Straatkatten zijn relaxed en gaan hun eigen gang. Ik heb de indruk dat ze veel van de negatieve energie en agressie van deze wereldstad absorberen. Ze liggen vaak op de omheiningsmuur van de Grieks-orthodoxe Aya Triada kerk, in de buurt van open afvalcontainers en tegenover het eenvoudige restaurantje Yildiz Köfte.

Ik zie ze in de moderne winkelstraat Bahariye Caddesi rondlopen of  het winkelend publiek observeren. Ze houden zich ook graag op in het kunstenaarssteegje dat leidt naar de communistische theetuin van het Nazim Hikmet cultuurcentrum. Of vlakbij mijn kapper Yüksel, niet ver van het Kervan cafe, dat bekend staat om zijn smakelijke ‘Kumpir’ (gepofte aardappel met een mengsel van mais, augurkjes, olijven, erwtjes, kaas, mayonaise en ketchup). Een lingeriewinkeltje van twee ongetrouwde oude dames die heel erg van Atatürk houden, is ook een populaire hangplek voor poezen.

Overal zie ik bakjes met water en brokjes voor de straatkatten. Foto: Slawomira Kozieniec

In de islamitische cultuur is het houden van huisdieren ongebruikelijk. Honden worden door praktiserende moslims gezien als onreine dieren. Katten kunnen echter rekenen op de hulp en liefde van de moslims, omdat de profeet Mohammed van katten hield. Volgens een bekend verhaal wilde de profeet op een dag gaan bidden. Zijn lievelingskat Muezza lag op de mouw van zijn mantel te slapen. Hij vond het zielig om zijn kat te storen, en besloot daarop zijn mouw af te knippen. Ook dronk hij van hetzelfde water als de kat en liet hem vaak op zijn schoot liggen wanneer hij tot de gelovigen sprak.

Geen wonder dus dat ik overal brokjes, bakjes water, of schaaltjes melk zie bij voordeuren van appartementen, winkels, kantoren en moskeeën. Met dank aan de profeet Mohammed. Slim is het ook, die liefde voor katten. Want al die straatkatten zorgen ervoor dat er opvallend weinig ratten zijn in Istanbul.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn wandelgids

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Een sfeerrijke documentaire over het leven van 7 van de zwerfkatten in Istanbul is ‘Kedi’ uit 2017.

Geniet!

 

Tags:

9 reacties op “Istanbul is een paradijs voor katten”

 1. Linda Taal schreef:

  Ook dit geeft een ander beeld van de situatie die ik tegen ben gekomen. Wij hadden een hotel vlakbij de grote bazar, zodra het donker werd kwamen uit alle hoeken en gaten graatnmagere katten zetten, al dan niet met kapotte ogen en staarten, die als een wilde tekeer gingen tussen de opstraat neer gezette vuilniszakken om maar iets te eten te vinden. Overdg zag je ze niet…niet alleen omdat een kat een nsachtdier is, maar ook omdat ze doodsbang voor mensen waren.
  De katten worden overigens wel meer met rust gelaten dan honden.
  Vlakbij de Fatih moskee wonen honderden katten, ziek, mismaakt,mager….ze worden gevoed door een Turkse dame die hierbij steun krijgt uit het buitenland.
  Bij één van de universiteiten van Istanbul worden de katten gevangen en gedood……vrijwilligers die de nacht op de campus doorbrengen proberen dit keer op keer te voorkomen.
  Een kennis van mij voed 70 zwerfkatten op het “strand” als ze toetert komen ze uit hun verstopplekjes te voorschijn. Elke avond is er wel een bij die zo te zien op een minder plezierige manier kennis heeft gemaakt met de realiteit.
  Ergens tussen Mohammed en 2012 is er toch iets mis gegaan…

  • Marc schreef:

   Vlakbij bij de Fatih moskee wonen honderden katten. Er wonen er zoveel, omdat ze volop eten en drinken krijgen van de moslims die in de wijk wonen, niet omdat ze gevoed worden ‘door een Turkse dame die hierbij steun krijgt uit het buitenland.’
   Loop maar eens met me mee door de wijken dan zal je moeten constateren hoeveel mensen er brokjes en water bij hun voordeur zetten. Dat heb ik in Nederland nog nooit gezien.

   • Rene schreef:

    Mee eens, super om te zien hoe de bevolking met de katten omgaat! Zelf in de wijk Sultanahmet geweest en daar was het niet anders allemaal lieve gezonde katten en mensen die ze met tederheid behandelen en eten en drinken geven!

    • Nadine schreef:

     Omg, toeristen die wel ff leuk weten te vertellen hoe goed Istanbul omgaat met zn dieren.. Kan hier zo enorm kwaad om worden!

     Ik ben mijn dag vanochtend begonnen (Ik werk voor de dieren bescherming) met het ophalen van 4 vergiftigde puppies, en we hebben vandaag 29 ondervoede katten op gehaald die op het randje van de dood nu in onze hokken liggen.. Van de week hebben we in totaal 51 aangereden/mishandelde katten opgehaald waarvan er 14 inmiddels zijn overleden.. Afgelopen maandag hebben we een hond opgehaald die in de fik gestoken was.. Note: Dit is 1 week op mijn werk, en we werken alleen in Istanbul.. Hou toch op met dit eeuwige verhemelen van de barre situatie die hier daadwerkelijk is, Sultan ahmet is een toeristen plijster, natuurlijk wordt er daar een mooi showtje gegeven, alles om jou geld te vangen.. Jongens jongens wat een naiviteit hier zeg! Ik nodig jullie allemaal graag uit 1 dag met ons mee te lopen, ik beloof je dat je huilend terug naar Nederland rent!

     • Katrien gandoul schreef:

      Helemaal met je eens Nadine…ik ben nooit in Turkije geweest maar alleen het feit dat ik ooit die film Kedi heb gezien vond ik het gelijk zoals je zegt een trekpleister voor toeristen. Wat me ook opvalt, het zijn vooral de vrijdenkenden en niet moslims die vooral voor de beesten zorgen op straat. Iedereen weet dat de meerderheid van moslims GEEN huisdieren tolereert. En eten geven op straat betekent nog steeds niet dat er goed voor dieren gezorgd worden. Trouwens katten voeren en honden mishandelen…zoals iemand eerder al zei..er is iets goed misgegaan tussen mohamed en 2020…Nee ik blijf liever in een land waar mensen gelijk een melding maken van een loslopende hond of kat..dat is pas betrokkenheid en dierenliefde.

   • Nadine schreef:

    Wat je ook niet ziet in Nederland is miljoenen straatkatten en honden, of dode dieren (vergiftigd, aangereden of simpelweg neer geknupeld).. Je ben ff een weekje in een toeristen plek geweest en denkt nu te weten hoe het hier werkt in Istanbul? Niks wat hier gaande is valt te promoten..

 2. Nadine schreef:

  Schandalig dat je dit zo verloofend hier post zeg! Tuurlijk, je bent ff een weekje op bezoek geweest en noemt het hier nu dus maar een katten paradijs? Ik woon al 10 jaar in Istanbul en werkzaam in meerdere dierasiels.. Het is hier alles behalve een paradijs voor Katten (en honden).. Dagelijks worden dieren hier vergiftigd of simpelweg doodgeknuppeld omdat deze overlast zouden veroorzaken.. Er zijn zoveel katten omdat mensen kittens in huis halen en zodra het geen kittens meer zijn ze er dus net zo snel uitgooien.. Het is nu winter, er gaat geen dag voorbij dat ik en mijn collegas geen dode dieren tegenkomen.. Het is een absolute schande wat hier echt speelt.. Maar tuurlijk, ga vooral door met een fantasie versprijden die je jezelf in het hoofd hebt gehaald na een weekje gezellig Istanbul.. Bah!

 3. Suzanna van der Voort schreef:

  Dank je wel Nadine voor de verschrikkelijke waarheid achter de vele prachtige promotie filmpjes en praatjes, speciaal om toeristen aan te trekken en om Istanbul aan te prijzen.
  Hoe dom kan iemand zijn om na 1 week vakantie zo’n rooskleurig verhaal over de “goede” zorg van zwerfdieren voor iedereen leesbaar te maken…terwijl de harde werkelijkheid met geen pen te beschrijven is.
  Bedankt Nadine voor je grote, moedige hulp voor deze verschoppelingen in Turkije. ?

 4. Aleyna Dasdamirova schreef:

  Ik kom nooit meer in Istalbul zoveel straat katten en honden doet mij heel veel pijn. Elke dag opnieuw koop ik eten voor die arme diertjes. Schandalig voor die Turken!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *