Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Inzamelaars van recyclebaar afval

Geplaatst op 12 december 2018

recycle manFoto’s © Slawomira Kozieniec

Overal kom je ze tegen. Een grote afvalzak op een simpel karretje achter zich aan slepend. Meestal jonge mannen, maar ik heb ook meisjes en vrouwen dit werk zien doen, soms met een baby op hun rug.

Ze graaien in containers naar allerlei soorten recyclebaar afval: glas, papier, hout, metaal, plastic, blik. Elke dag. Zon of regen. Ruim 500.000 in heel Turkije. Voor 30 eurocent per kilo oud papier.

Niemand kijkt hen aan of zegt merhaba (goedendag). Hun positie lijkt op die van paria’s, de onaanraakbaren in India, die lager zijn dan de laagsten in het kastensysteem en die het smerigste en slechtst betaalde werk moeten doen. Zelfs straathonden zijn onaardig tegen hen. Om een of andere reden gaan ze altijd boos blaffen tegen de inzamelaars en jagen hen de buurt uit.

Deze straatwerkers, die vaak armoede en geweld in het oosten en zuidoosten van Turkije zijn ontvlucht, werken keihard om een schamel inkomen bij elkaar te graaien. Zeven dagen per week, twaalf uur per dag struinen ze de straten af op zoek naar afval voor hergebruik. Wanneer er echt niets meer in hun enorme afvalzak gepropt kan worden, sleuren ze hun afval naar een centraal verzamelpunt waar ze per kilo betaald worden.

In de meeste wijken van Istanbul gaat afvalscheiding nog op deze manier, hoewel er ook langzaamaan meer buurten zijn waar glascontainers verschijnen en textielcontainers voor tweedehands kleding.

In heel Turkije wordt nog maar 11 procent van het afval hergebruikt. Er zijn diverse initiatieven om dat percentage op te schroeven en de vervuiling van het milieu tegen te gaan.

In 2016 ging in Nederland het verbod op gratis plastic tassen in met als doel zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.
Turkije gaat nu ook meedoen. Vanaf 1 januari 2019 gaat het verbod in. Dan zal er 25 kuruş per tasje moeten worden betaald in de winkels.

Ook het hergebruik van plastic, glas, papier en ander afval wordt gestimuleerd. Een leuk initiatief is dat in het metrostation Şişhane en twee andere metrostations containers zijn geplaatst waar je per plastic fles 3 kuruş op je metrokaart bijgeschreven krijgt. Bravo! Ik hoop dat ze het proefproject snel naar alle metrostations gaan uitbreiden.

Tot 1953 werd veel afval in de Bosporus, in het water van de Gouden Hoorn en in ander water gedumpt. In dat jaar kwam er een nieuwe wet die dat verbood, maar tot de jaren ’90 was er niemand die overtreders bestrafte. In 1994 was er in de wijk Ümraniye een methaanexplosie in een illegale vuilstortplaats waarbij 37 mensen om het leven kwamen.

Sindsdien wordt er veel scherper toegezien op het ophalen en op een meer milieuvriendelijke manier verwerken van afval. Er is vooruitgang geboekt, maar er is nog heel veel te doen.

Tot die tijd zullen we veel van de ongeveer 200.000 inzamelaars van recyclebaar afval op straat in Istanbul zien.

Groet hen of knik hen vriendelijk toe, want ze doen heel belangrijk en heel zwaar werk.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

 

 

Tags: /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *