Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Wat is een typisch Turks ontbijt?

Geplaatst op 26 juli 2021

Traditioneel Turks ontbijt in Istanbul. Foto: Slawomira Kozieniec

Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé.

Als je wil kun je ook ‘menemen’ bestellen. Dat is een traitioneel Turks roerei in een ijzeren rond schaaltje met tomaat en paprika.

De thee komt in Turkije niet van zakjes, dat vinden ze in Turkije een barbaarse westerse afwijking. Van de losse, zwarte thee, geteeld aan het oostelijke deel van de Zwarte Zeekust wordt een sterk mengsel gemaakt met gekookt water. Dat staat heel de dag in de bovenste van twee op elkaar gestapelde theepotten. In de onderste zit alleen water dat heel de dag tegen het koopkpunt aanzit.

De thee wordt in miniatuurglaasjes geschonken die de vorm van een tulp hebben. Een beetje van de sterke thee-essentie wordt aangelengd met kokend water. Turkse thee is erg bitter en dus doen de meetse Turken er erg veel suiker in, waardoor je nog meer dorst krijgt, en nog meer glaasjes thee wil.

Vooral op zondag gaan veel Turken buitenshuis ontbijten en brunchen. Dat is een oude traditie in Istanbul.

Een van mijn favriete plekjes om te genieten van een ontbijt is de theetuin van het Nazim Hikmet Cultuurcentrum in Kadıköy, aan de Aziatische oever van de Bosporus.

Meer daarover vind je in mijn gids ‘Wandelen in Istanbul’ van de uitgeverij Odyssee Reisgidsen.

Lees er hier meer over en download je wandelingen

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

 

 

 

 

Tags: / / / / / /

4 reacties op “Wat is een typisch Turks ontbijt?”

 1. Hatice schreef:

  Best breakfast in Istanbul:
  Van Kahavaltı Evi
  Address: Defterdar Yokuşu No: 52.A, Cihangir

  Enjoy!!

 2. marcguillet schreef:

  Dat is ook een van mijn favoriete adresjes!

 3. Rietje schreef:

  Dat is ook een van mijn favoriete adresjes.
  Kavaltı uit Van met verschillende soorten speciale kazen.
  Wel vroeg komen anders moet je buiten wachten voor een tafeltje :(.

  Ook een favoriete plek is de Turkisch kavaltı bij Les Ottomans.
  Bij mooi weer een tafel buiten, langs het water. Je voelt je als een sultan in Istanbul :). Het ontbijt/brunch is een beetje prijzig, maar qualiteit is super en je hoeft de rest van de dag niet meer te eten…

 4. Fatih schreef:

  Sutis in Emirgan/Bebek.. Exacte adres weet ik helaas niet maar is langs het bosporus and tevens een van de bekendste tenten van Istanbul waar vele beroemdheden komen.. Laat het smaken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *