Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Botter, Nederlandse couturier van royals & high society in Istanbul

Geplaatst op 14 februari 2019

Botter-huis heet het markante oude pand aan het begin van de Kalverstraat van Istanbul, de Istiklal Caddesi, vrijwel naast het Zweedse consulaat.

Het is het eerste art-nouveau gebouw van Istanbul, dat de Italiaanse architect Raimondo D’Aronco in 1901 bouwde in opdracht van sultan Abdülhamit II voor diens Nederlandse hoofd-kleermaker en modeontwerper Jan Botter.

De Ralph Lauren avant la lettre noemde zich hier John en ontwierp sinds 1894 herenkleding voor de sultan en voor de Europees georiënteerde elite van de stad, geïnspireerd door wat er in die tijd in Londen mode was. Ook voor Mustafa Kemal Atatürk, de vader des vaderlands en de eerste president van Turkije, ontwierp Botter kleding.

Het naar deze sterren couturier vernoemde huis, ook wel Casa Botter genoemd, is het mooiste art nouveau gebouw in de stad. De gevel is versierd met rozen, bloemmotieven aan de balkons, en Medusa-hoofden aan beide flanken van het adembenemende herenhuis.

Beneden was de luxe showroom, waar de uit Scheveningen afkomstige modeontwerper, naast herenkleding ook accessoires, toilet- en reisartikelen verkocht. Op de andere verdiepingen waren zijn atelier en het woongedeelte waar hij met zijn vrouw en vijf kinderen woonde.

Helaas is het gebouw totaal verwaarloosd en staat het al tientallen jaren leeg. Volgens de geruchtenmolen zou het op de nominatie staan om gerenoveerd te worden om er een boetiekhotel van te maken, of een multifunctioneel centrum voor kantoren en cultuur. Maar het blijft bij geruchten. Potentiële investeerders worden mogelijk afgeschrikt door het enorme bedrag dat met de restauratie en renovatie gepaard zal gaan. Dat werd in 2009 geschat op $6 miljoen.

De eigenaren vragen een slordige $25 miljoen voor het karakteristieke pand. De geschatte waarde bedraagt $13 miljoen. Vooralsnog een onoverbrugbare kloof voor investeerders. Haast hebben de twee eigenaren duidelijk niet. Ze hopen dat ooit Turkse of buitenlandse investeerders zullen toehappen. Tot het zover is, staat het kroonjuweel van de art nouveau architectuur in Istanbul dichtgetimmerd te verkrotten.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn Wandelgids bij uitgeverij Odyssee

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *