Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Mimolett restaurant met Nederlandse ster

Geplaatst op 25 mei 2011

Dubbele zeetong met Indiase specerijen. Foto: Marc Guillet

Kwalitatief hoogstaande restaurants  waren er tot begin van deze eeuw niet veel in Istanbul. De internationale hotels deden hun best en af en toe zat er een hoogvlieger bij. Maar de kwaliteit was niet constant en het personeel in de keuken en in de bediening meestal niet professioneel opgeleid.

Daar is de afgelopen paar jaar veel aan verbeterd. Er zijn steeds meer restaurants met ambitieuze eigenaren en koks. Eindelijk zijn er nu ook culinaire instituten en koksscholen. En in 2007 opende in Istanbul de eerste wijnacademie zijn deuren.

De Kayra Wine Academy is gevestigd in hetzelfde gebouw als het exclusieve restaurant Mimolett van chef kok Murat Bozok, die in grote hotels werkte in Boston en New York en vijf jaar bij Gordon Ramsey in London.

Mimolett is een restaurant waar je in alle opzichten het alledaagse vergeet. Een tempel om te genieten en culinaire hoogstandjes voorgeschoteld te krijgen in een gastvrije ambiance. Alle zintuigen worden er aangesproken en verwend. Een restaurant dat de ambitie heeft om de eerste Michelin ster in Turkije binnen te halen.

In de weg daar naartoe kunnen ze hulp en advies gebruiken, zo vindt chef kok Murat Bozok en daarom nodigde hij de Nederlandse chef Soenil Bahadoer uit voor een gastoptreden.  Bahadoers restaurant De Lindehof in Nuenen werd bekroond met een Michelin ster.

Soenil is meteen enthousiast over het restaurant. “Mimolett is een prachtig restaurant. Het ziet er echt fantastisch en professioneel uit. De ontvangst is prachtig, de mensen zijn mooi, net als de inrichting met veel design. En ze hebben een rijk assortiment aan wijnen uit Turkije en uit het buitenland”.

Maar om de kwaliteit op te krikken in de richting van een Michelinster zijn er nog wel wat verbeteringen nodig, zo vindt Soenil. “De productenkennis moet beter. Ze moeten betere ingeredi ënten binnenhalen. Er moet meer discipline zijn in de keuken. En de keukenapparatuur moet moderner. De bediening moet professioneler. De chefs moeten meer meewerken dan rondlopen. En het personeel moet meer stage lopen bij kwaliteitsrestaurants. Dat zijn de voorwaarden om de culinaire kwaliteit op een constant hoog niveu te krijgen en te houden”.

Mensen die vaker bij Soenil eten typeren zijn stijl als ‘koken met ballen’. Hij durft met een variëteit aan smaken te experimenteren. Zelf zegt hij ‘koken is revolutie maken, smaken ontdekken en spannende  combinaties maken’. Hij legt zich toe op de Franse keuken en combineert die met hindoestaanse specerijen en kruiden. Bij Soenil eten staat garant voor avontuur en een scala aan smaken.

Chef-kok Soenil Bahadoer (links) controleert de lamskoteletten Foto: Marc Guillet

Het menu dat hij deze avond de gasten van Mimolett voorzet, is daar een voorbeeld van.

Als amuses: doperwtensoep, zeebaars, krokante aardappelen en crème van bloemkool met kerrie en gebakken St. Jacobsschelpen.

Als voorgerecht licht gebakken, krokante tonijn met verschillende structuren van komkommer, pastille sake, Japanse zeesalade van algen, wakame crème en yuzu emulsie. Daarbij een glas ‘Terra de France’ , een fruitige Franse Sauvignon Blanc (2008) uit de Loire streek.

Dan een op 62 graden langzaam gegaarde en op elkaar geplakte dubbele zeetong met Indiase specerijen en een croute van tandoori. Daarbij crème en cakeje van Taggiasche olijf, crème van Morjon sardines, structuren van tomaat en aceto vinegrette. Dat smaakt voortreffelijk samen met een Kayra Vintage, Chardonnay. Een wijn uit de West-Turkse regio Tracië, aan de grens met Griekenland. De wijn is net als in Californië acht tot negen maanden in eiken vaten op smaak gekomen en daarna een jaar op de fles gerijpt.

Als tussengerecht volgt een gewelde Japanse Nobashi garnaal met een massala-kokos soepje, tartaar van groene papaya en groene mango, cannelloni met tauge, jonge kokos, soja saus en rode peper, en  crème mossel en massala. Heerlijk daarbij is de rosé Terra Kalecik Karasi.

De wijnen bij dit vijf-gangen menu. Foto: Marc Guillet

Voor het hoofdgerecht heeft Soenil aan Turkije gedacht en een heel lam verwerkt, van a tot z, van schouder tot en met de bout. De schouder is lekker gestoofd, de bout gegaard en de filet en de kotelet gebakken. Daarbij gekonfijte gele en rode paprika. Niet zoals in Nederland gefrituurd, maar op Turkse wijze op een open vuur geroosterd, waardoor je een lekkere gekarameliseerde smaak krijgt. Verder nog een cakeje van green curry en gelei van paprika met een saus van medina. De sommelier heeft hierbij de meest prestgieuze wijn van Kayra aanbevolen, de Kayra Imperial, een Cabernet Sauvignon uit 2008 waarvan er maar 4000 per jaar worden gebotteld. Een goede keuze zo laten de smaakpapillen weten.

Als desert is er rood fruit – aardbeien en moerbeien – een sorbet van yoghurt met roze peper, mojito soufle zonder alcohol, cremeux vanille en emulsie citrus. Met een lekkere desertwijn: Kayra Tilsim, Misket.

Tegen middernacht verlaten de laaste gasten het restaurant. Soenil en zijn staf zijn overladen met complimenten. Het was een mooie avond en volop genieten van de innovatieve gerechten, smaken en combinaties. Ik weet zeker dat de gasten die dit avontuur ook meebeleefden het met mij eens zijn, als ik voor het geheel op een score kom van een dikke 8.

Restaurant Mimolett. Foto: Marc Guillet

Sfeer:4.0/5.0 ★★★★☆ 
Service:4.0/5.0 ★★★★☆ 
Locatie:4.0/5.0 ★★★★☆ 
Presentatie:5.0/5.0 ★★★★★ 
Smaak:5.0/5.0 ★★★★★ 
Prijs:5.0/5.0 ★★★★★ 
Gemiddeld:4.5/5.0 ★★★★½ 

Mimolett restaurant

Sıraselviler Caddesi  No: 55/A

Cihangir

Tel. 0212 245 98 58

Open: 19.00 – 23.00 uur elke dag, behalve ’s zondags

Tags: /

2 reacties op “Mimolett restaurant met Nederlandse ster”

  1. Rietje Simon schreef:

    Ik was zo gelukkig om erbij te mogen zijn. Het was SUPERB. Alles klopte, combinatie food en wijn. Ook zeer verrassend wat een fantastische wijnen Turkije heeft. Marc bedankt voor je rapportage. Het was precies zoals jij beschrijft. Mocht er een volgende keer zijn, dan ben ik er zeker weer bij.
    Gördüğünüz

  2. Het was voor mij ook een hele leuke avond bij de sterren avond in Mimolett Restaurant. Ik heb veel genoten van het lekkere eten, drinken en natuurlijk van de gezelligheid. Hopelijk tot een volgende keer he Rietje:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *