Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Jash: uit de Armeense keuken

Geplaatst op 4 maart 2011

Armeense gerechten in restaurant Jash. Foto: Slawomira Kozieniec

Mari Parseyhan, de manager van het nostalgische Armeense restaurantje Jash, is de perfecte gastvrouw. Ze is vriendelijk, gastvrij en zorgt ervoor dat je je in haar restaurant meteen thuis voelt.

Jash, dat “eten” betekent in het Armeens, zit wat weggestopt in een van de straten van Cihangir, een van de coolste wijken van het oude Istanbul op de heuvelflanken van Taksim naar de Bosporus. Dit nieuwe Armeense restaurantje heeft terecht gekozen om zich te vestigen in het Soho van Istanbul. De gezellige wijk Cihangir staat er namelijk om bekend dat er diverse van de leukste cafes en restaurants van Istanbul te vinden zijn.

Voor ons diner met een groep vrienden hadden we een tafel gereserveerd op de tweede verdieping. Er is plaats voor 35 gasten, maar de ruimte heeft het warme gevoel van een ouderwetse eetkamer van een aristocratische familie in Parijs. De tafels, stoelen en ander meubilair zijn antiek net als de oude schilderijen en prenten die de wanden sieren. Een ouderwetse grammofoon, zilveren kandelaars, een oude piano en de rode fluwelen gordijnen maken het plaatje compleet.

Als koude voorgerechten (meze) hadden we gevulde wijnbladeren, een salade van gegrilde en daarna langzaam gekookte aubergines met haar typische rooksmaak, en mosselen gevuld met gekruide rijst. Tevens Circassische kip met walnoten en de lekkerste van alle hors-d’oeuvres “Topik”. Dit is een typisch Armeense meze (koud voorgerecht) met uien, gemalen sesam, kikkererwten en noten. Echt heerlijk!

De hoofdgerechten bestonden uit: gemarineerde gegrilde kip, “Harisa”, een traditioneel Armeens kipgerecht opgediend als ragout vermengd met gekookte tarwe, en Armeense stijl “Istanbul Kebab” (gehaktballetjes geserveerd in een aardewerken pot met kruiden en tomaten). Turkse wijnen en raki vergezelden onze hoofdgerechten. De Parijse sfeer van ons diner werd omlijst met live muziek van een accordeonist.

Als toetjes kozen we kweepeer met dikke room, en de specialiteit van het huis “Zivazegh”, bereid met wentelteefjes gedrenkt in siroop en gegarneerd met dikke room.

We hadden een heerlijke avond. Jash is zeker een eetgelegenheid om terug te keren en weer te genieten van Armeense gerechten met Turkse invloeden.

Jash restaurant
Adres: Cihangir Caddesi nr. 9
Reserveringen voor het diner zijn sterk aanbevolen
Tel. 0212 244 30 42

[xrrgroup] [xrr label=”Sfeer:” rating=”5/5″] [xrr label=”Service:” rating=”2/5″] [xrr label=”Locatie:” rating=”2/5″] [xrr label=”Presentatie:” rating=”4/5″] [xrr label=”Smaak:” rating=”4/5″] [xrr label=”Prijs:” rating=”3/5″] [xrr label=”Gemiddeld:” rating=”3/5″] [/xrrgroup]

http://www.jashistanbul.com/

Tags: / / /

Eén reactie op “Jash: uit de Armeense keuken”

 1. Ellen Konne schreef:

  D66, GL, PvdA en Megamoskee voor jihadisten!

  Erdogan geeft weer een bindend stemadvies aan turken in Nederland. Turkse dictator kiest voor Pechtold. Want D66, net als alle andere moslims, ontkent de Armeense genocide en is nu fanatieker geworden dan de PvdA!
  Het belangrijkste verkiezingsthema voor Turken is dat de Armeense genocide geen genocide genoemd mag worden! Verder, willen ze dat naievelingen de rechten van Koerden ontkennen en bezetting van Noord-Cyprus door Turkije geoed praten. D66 laat ze daartoe alle ruimte… De slappe, bange politici zijn op geen enkele manier opgewassen tegen de ambities van 5e colonne en gaan stuk voor stuk voor hen buigen. De Turkse islamisten vergeten voorlopig de rest van de verworvenheden en standpunten van D66! Pechtold leest moslims de les en vertelt ze, dat Turken tegen de Armenieers en Koerden gelijk hebben. Hij nomineert zich dus als opvolger van de massamoordenaars! Stem niet op deze favoriete bloedzuigers!

  Gemeente Gouda onder leiding van D66 en PvdA, bouwt een megamoskee en worden Jihadisten via een omweg potentieel binnengehaald. D66 wilt nu ook in Gouda jihad zaadje planten. D66 in Gouda blijft vasthouden aan de vestiging van de nieuwe salafistische kazerne in Gouda Noord. D66 wethouders beweren dat de moskeebouwers “gematigde moslims” zijn, maar in werkelijkheid zijn deze islamisten en jihadi’s hetzelfde. Het is diept triest dat men niets meer durft te zeggen over met dit Jihad gemotiveerde activiteiten van D66 en PvdA.
  Door de D66, GL en PvdA georganiseerde moslims in Gouda, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, onder leiding van salafisten zijn de voedingsbodem voor ISIS, Hamas en Al-Qaeda. Deze Moslims worden nu gefaciliteerd in hun intolerantie.

  D66, net als PvdA, met zoveel Turkse en Arabische infiltranten, is allang geen Nederlandse partij meer.
  Nederlanders hebben geen enkel vertrouwen in het kabinet en dan nota bene gedoogpartner D’66 als het beste alternatief zien.
  Een permanente jihadistische voedingsbodem onderhouden, is je eigen ondergang versnellen door je eigen civilisatie verder te laten vervangen voor het nihilisme dat islam heet!

  Zodat politici die hiervoor blind wensen te blijven, hebben het volk verraden en hebben blootgesteld aan een van de gevaarlijkste ideologieën die ooit door de mens is bedacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *