Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Inci Pastanesi, mijn favoriete patisserie

Geplaatst op 4 november 2011

Inci pastanesi heeft de beste soesjes. Foto: Slawomira Kozieniec

Mijn favoriete patisserie in Istanbul is de ‘Inci Pastanesi’ op de Istiklal Caddesi. Heel populair bij de lokale inwoners van Istanbul en bij toeristen, omdat ze de beste soesjes in Turkije hebben.

Je vindt deze patisserie ook in de roman ‘Het Museum van de Onschuld’ van de Turkse Nobelprijswinnaar voor Literatuur Orhan Pamuk. De twee hoofdpersonen in het boek  – Kemal en Füsun – daar ook genieten van de soesjes.

Maar ik houd nog om een andere reden van deze pretentieloze patisserie: de uitbater weigert koppig om zich aan te passen aan de interieureisen van de moderne tijd. De ouderwetse inrichting draagt bij aan de gezelligheid en de sfeer. Bij Inci ben ik weer terug in de jaren ‘50 toen het tempo van het leven langzamer was en de mensen vriendelijker en beleefder waren.

Gisteren was ik er weer met een paar vriendinnen. We kochten er krakelingen en een doosje soesjes voor thuis bij de koffie.

Helaas deze culinaire mijlpaal heeft het zwaard van Damocles boven haar toekomst hangen. Het lot van deze historische patisserie hangt af  van een lokale rechtbank waar een juridische uitzettingsprocedure is aangespannen tegen de Inci Pastanesi.

Het Emekli Sandığı (Pensioenfonds), de eigenaar van het gebouw waar Inci Pastanesi is gevestigd, heeft besloten om heel het  gebouw voor 49 jaar te verhuren aan een grote ontwikkelingsmaatschappij die het gebouw ook gaat renoveren.

Alle winkels die tot nu toe in het pand zaten is de huur opgezegd. De bedoeling is dat het zal worden omgebouwd tot een modern winkelcentrum. Hebben we al niet genoeg winkelcentra aan Istiklal winkelpromenade?

Inci Pastanesi is de laatste winkel die zijn deuren nog open heeft in dit 136-jaar oude barok en rococo-stijl gebouw, dat in 1884 werd gebouwd door de bekende Frans-Turkse architect Alexandre Vallaury, wiens vader een bekende banketbakker was!

Vallaury bouwde onder meer ook het legendarische Pera Palas Hotel en Café Lebon, vanaf 1940 Café Marquise – Markiz Pastanesi, dat verderop aan de Istiklal Caddesi ligt.

In het grote, verwaarloosde en zwartgeblakerde gebouw waren vroeger ook een jachtclub, een fitnesscentrum, en bioscopen als Emek Cinema en Rüya Sinemasi gevestigd. Al die zaken zijn al gesloten en dichtgetimmerd.

Iedereen die van soesjes houdt en nog wil genieten van de het tijdperk dat binnenkort definitief zal verdwijnen op Istiklal raad ik aan om nog eens even binnen te gaan bij de de ouderwetse Inci patisserie.

Adres:

Istiklal Caddesi 56

Beyoğlu

Tags:

Eén reactie op “Inci Pastanesi, mijn favoriete patisserie”

  1. engin schreef:

    helaas inci bestaat niet meer!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *