Çiya restaurant: culinair smaakavontuur

Geplaatst op 12 januari 2019

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Mijn favoriete locatie om te genieten van traditionele Osmaanse, Koerdische en Turkse gerechten in Istanbul is het restaurant Çiya aan de Aziatische oever van de Bosporus in onze buurtbazaar van Kadıköy.

Eigenlijk zijn er drie Çiya restauranten, allemaal van dezelfde eigenaar. Het oudste en gezelligste om met vrienden te gaan eten is Çiya Sofrası. De twee andere zijn aan de overkant van de straat en heten ‘Çiya Kebab restaurant’, waar ze over heel het jaar gerekend meer dan 65 soorten kebap aanbieden.

Het restaurant heeft lovende kritieken gehad en is al het ‘culinaire heiligdom van Istanbul’ genoemd en ‘het beste restaurant in Istanbul’. Er zijn ongetwijfeld restaurants die eleganter zijn ingericht en een veel mooier uitzicht hebben. Maar het is het eten en de altijd veranderende selectie van gerechten die dit een populaire plek maken voor alle liefhebbers van goed eten in Istanbul.

De eigenaar en oprichter is Musa Dağdeviren. Hij is een Turks-Koerdische kok afkomstig uit de zuidoostelijke stad Gaziantep. Dağdeviren reisde heel Turkije door om in afgelegen dorpjes bij vrouwen in potten en pannen te kijken om plaatselijke recepten te ontdekken uit de tijd van het Osmaanse Rijk.

Hij is een man met een missie: het ontdekken en het aan zijn gasten voorschotelen van wat hij noemt ‘de vergeten boerengerechten uit Anatolië’.

De New York Times prees hem als een ‘culinaire Indiana Jones’ en een ‘Midas van de vruchten’ die ze verandert in ‘gouden sapjes en nagerechten zoals stukjes gekonfijte pompoen’.

Een bezoek aan deze gezellige, informele eetgelegenheid is echt een smaakavontuur, aangezien je de keuze hebt uit authentieke regionale gerechten uit heel Turkije en combinaties van ingrediënten en smaken die je nergens zal vinden in de traditionele kebabtenten.

Het menu verandert met de seizoenen en de beste manier om met al die ongewone gerechten kennis te maken is door naar het buffet bij de ingang te gaan waar een variëteit aan salades en voorgerechten staat uitgestald. Neem van alles wat op je bord. Voor het samenstellen van je hoofdgerecht loop je naar de koks die bij de pruttelende potten staan met bereide gerechten en wijs gewoon aan wat je interessant lijkt.

Er zijn altijd diverse soepen, stoofpotten met lamsvlees, aubergine gerechten, en diverse soorten rijst en gebroken tarwekorrels.

Houd nog wat ruimte over voor de toetjes. Niet de gebruikelijke baklava, maar heerlijke gekonfijte citrusvruchten; zoete tomaten met amandel, sesam, dikke room en citroen; pompoen met suiker, tahini of walnoot en citroen; en groene walnootschillen die met kalksteen zijn bewerkt; en zelfs in suiker ingelegde olijven! Smullen dus. Lekker met die Turkse drapkoffie.

Adres: Güneşlibahçe Sokak 43

http://www.ciya.com.tr/index_en.php

Cuisine: Turks/Anatolisch/Koerdish/Ottomaans

Pluspunt: een variëteit aan vegetarische gerechten

Minpunt: metalen borden

[xrrgroup] [xrr label=”Sfeer:” rating=”4/5″] [xrr label=”Service:” rating=”4/5″] [xrr label=”Locatie:” rating=”3/5″] [xrr label=”Presentatie:” rating=”4/5″] [xrr label=”Smaak:” rating=”5/5″] [xrr label=”Prijs:” rating=”4/5″] [xrr label=”Gemiddeld:” overall=true] [/xrrgroup]

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan hier mijn Wandelgids

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul

Tags: /

7 reacties op “Çiya restaurant: culinair smaakavontuur”

 1. Jacqueline schreef:

  Ik ben daar met een Turkse vriend uit Gaziantep wezen eten…super
  Ook leuk om te vertellen is dat je betaalt per gewicht bij sommige gerechten.
  Ga met de veerboot vanuit Eminonu, als je verblijft in Sultanahmet of Sirkeci, en kijk wanneer ’s avonds de laatste boot terugvaart.

 2. Marc schreef:

  Dat klopt. De voorgerechten schep je zelf op je bord en je betaalt voor het totale gewicht, niet per gerecht.

 3. Guy Weiss schreef:

  Dit restaurant trok de aandacht begin dit jaar, toen een personeelslid een emmer kokend heet water gooide naar een straatkat. Op facebook kun je de details hierover lezen.
  Zo gaat men dus met dieren om.
  Daarnaast, koerdisch keuken? op hun website lees je:
  Azeri, Gürcü, Türk, Arap, Ermeni, Osmanlı, Süryani, Selçuklu, Yahudi, maar geen koerdisch.. ik zou willen weten waarom je dan meldt dat ze gerechten uit de koerdische keuken hebben. Naar mijn weten bestaat zoiets niet, dus ook is er niet een restaurant in Istanbul maar ook niet in Urfa of in Diyarbakir.

 4. accutane schreef:

  Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *