Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Afgeperst in Istanbul, 3 wijn: 885 euro

Geplaatst op 16 januari 2016

Toeristen die voor het eerst in een grote stad komen, zijn een potentiële prooi voor criminelen die zich voordoen als behulpzame gastheren. Op uitnodigingen om een glaasje thee te drinken in de Grote Bazaar of in een van de vele theehuisjes kun je gerust ingaan. Maar keurige heren die je willen ‘helpen’ om een ‘leuke bar’ te vinden of een ‘mooie nachtclub’ moet je altijd wantrouwen.

Als waarschuwing hier nog eens de ervaringen van een Nederlandse toerist, die ik een paar jaar geleden optekende.

“Naïef? Helemaal niet”, zegt de gedupeerde Amsterdammer Robert Greene. “Ik ben een wereldreiziger. Gemiddeld ben ik een keer per maand in het buitenland”.

Toch is hij in Istanbul met open ogen in de val gelopen. Vier Turken hebben hem bedreigd en 885 euro afgeperst.

Emotioneel is het een zware klap. “Sinds mij dit is overkomen, slaap ik ‘s nachts slecht. Ik ben onrustig en voel me onveilig als ik ergens alleen sta. Ik had niet verwacht dat ik er zoveel last van zou hebben. Op het moment dat het gebeurt lijkt het allemaal onwerkelijk. De nachtmerrie begint pas daarna.”

De marketing manager besloot voor een lang weekend naar Istanbul te gaan. Niet zoals gebruikelijk met zijn partner of vrienden maar alleen.

Hij reisde met de KLM en verbleef in het luxe Crowne Plaza Hotel, op loopafstand van de Grote Bazaar, de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Na een relax sessie in de historische Cemberlitaş hamam ging hij op zoek naar een leuke bar om wat te drinken. Op straat sprak een keurige Turkse heer hem aan. “Hij was erg vriendelijk en had een mooie, donkerblauwe BMW. Ondanks mijn terughoudendheid, besloot ik mee te gaan naar de bar die hij adviseerde. Hij kwam betrouwbaar over en wist mij op mijn gemak te stellen.”

In de bar vroegen twee vrouwen of ze mochten aanschuiven. Greene vond dit geen probleem, temeer omdat ze er niet als hoertjes uitzagen en ‘ik toch niet op vrouwen val’.

Na middernacht en drie glaasjes wijn wilde hij vertekken. Hij kreeg een rekening van 1732 euro, inclusief de tien glaasjes wijn van de dames en de drank van de Turkse ‘begeleider’, die voorstelde ieder de helft te betalen.

Toen Greene weigerde en bovendien zei dat hij zoveel geld niet had, werd hij omringd door vier potige kerels. Zij bedreigden hem en gingen met hem mee naar een geldautomaat waar ze hem dwongen om te pinnen. Dat was rond kwart voor een ’s nachts. Hij pinde het maximumbedrag. Hij werd terug naar de bar begeleid en moest na een kwartier – toen het in Nederland net na middernacht was en dus een volgende dag – terug naar het geldautomaat om weer te pinnen. “Dat deden ze expres”, aldus Greene. “Je kan maar een keer per dag het maximale bedrag pinnen”.

In totaal heeft hij 885 euro voor drie glaasjes wijn betaald. Drie maal duurder dan zijn vliegticket.

In zijn hotel kreeg hij te horen dat hij blij moest zijn dat hem niets ergers was overkomen.

Greene ging naar twee verschillende politiebureaus om aangifte te doen. “Niemand sprak Engels. Ik moest een Turkse vriend in Nederland opbellen die kon optreden als tolk. De politie geloofde mij niet en zei dat ik waarschijnlijk mijn verzekering wilde oplichten.”

Een medewerkster van het Nederlandse Consulaat in Istanbul vertelde hem dat er vaker toeristen slachtoffer worden van dit soort afpersingspraktijken. Hoe vaak is niet bekend, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in den Haag, die opmerkt dat het bedrag waarvoor Greene is afgeperst ‘wel uitzonderlijk hoog is’.

Greene wil ondanks zijn traumatische ervaring terug naar Istanbul. “Al was het alleen maar om van dit negatieve gevoel af te komen. Het is niet prettig om alle Turken te wantrouwen. Het gevoel moet slijten”.

Bekijk de video Oplichters in het buitenland: Istanbul – SBS6

http://bit.ly/105kjZo

Tags: / / / / / /

15 reacties op “Afgeperst in Istanbul, 3 wijn: 885 euro”

 1. Turk schreef:

  Mij is, samen met een Koerdische vriend, hetzelfde overkomen.
  We werden aangesproken door Ahmet. Of we leuke meiden wilden ontmoeten. Mijn Koerdische vriend vroeg Ahmet waar hij vandaan kwam. Hij zei Diyarbakir. Het was goed zei mijn Koerdische vriend {hij is één van ons, dus Koerdisch} dan zou het wel goed zijn. We werden door donkere steegjes begeleid. Ik zei mijn vriend dat ik het niet vertrouwde, maar Ahmet was Koerdisch dus we moesten hem wel vertrouwen.
  We kwamen een tent binnen met dansende meiden en ongure mannen die zaten toe te kijken. Zodra we aan een tafel zaten kwamen drie meiden erbij en vroegen of ze een drankje mochten nemen voordat we wat konden zeggen gingen er 3 champagne flessen open. Mijn vriend zag uiteindelijk dat er wat aan de hand was. Wij mochten pas weg nadat we 330 euro hadden betaald.

 2. Linda schreef:

  Er loopt op Geografic Channel (in Turkije) momenteel een serie documantaires over oplichtingspraktijken in de wereldsteden, gemaakt door een Engelse filmploeg. Zij hebben hetzelfde meegemaakt en gefilmd op de Istiklal Caddesi. Hun eigen ‘oplichterij’ hebben ze betaald en hebben vervolgens de oplichter opgespoord om de hele procedure met een ander slachtoffer met verborgen camera te mogen filmen. Dat mocht en ook die oplichting heeft de ploeg betaald. Naar zeggen van de oplichter in de film lopen er een dikke 100 van dergelijke mensen alleen al op de Istiklal Caddesi. De oplichters verdienen tussen de 100 en 1000 dollar per dag, afhankelijk van de klant en er pikken er meer een graantje mee. Ook de uitbater van de bar, de dames en de uitsmijters verdienen eraan. Als je de cameras van İBB bekijkt op internet of bij Starbucks voor het raam gaat zitten opletten ga je ze herkennen. De hele İstiklal Caddesi is 1 grote familie 🙂

 3. de brandt eliane schreef:

  wy waren september 2012 in Istanbul-toen werd in sommige restaurants extra taks aangerekend-by navraag kon niemand vertellen wat deze taks precies was.nog iemand deze ervaring ?

  • There damn well better be black guys in Special Forces Groups, as some of them have responsibilities for Africa.There's a distinction between Special Forces (familiarly the Green berets, a US Army formation, utilizing unconventional tactics, with a special emphasis on raising and training foreign nationals/foreign internal defense) versus Special Operations forces (all components have an SO function), which are your "supermen/super soldiers" direct shooters.

  • Zach, what I love about Eric’s project is all the videos he recorded. Tremendous help for consumers. My glute pdf is only 19 pages long; the hundred hours involved was all the research that went into it.

  • yup!….there’s no human, natural explanation for things I experience. As I stated above, I have many occurrences of knowing things before they happen, and there is no possible way it is a memory of something already done. It is fascinating.

 4. Dem O Dem schreef:

  Dit soort praktijken wordt door koerden gedaan. Natuurlijk zijn er ook koerden die hun geld op een legale wijze verdienen, daar niet van.

  Kijk maar eens naar de badplaatsen Antalya, Alanya, Marmaris, Kusadasi etc etc. Al die verkopers van die kleine winkeltjes zijn koerden die de toeristen helaas oplichten, opdringen en onbeschoft doen. Alle prostitutie-lokalen worden door koerden gerund.

  Al bij al, is het jammer dat het op het bordje van de Turken komt.

  • Turk schreef:

   Typische reactie van een Turkse nationalist. De Turken zijn altijd onschuldig, de Koerden zijn de boosdoeners. En jij hebt natuurlijk wetenschappelijk onderzoek verricht naar deze oplichtingspraktijken en hebt statistisch bewijs dat het de Koerden zijn die de toeristen oplichten? Het zijn Turken. Daar vallen meerdere bevolkingsgroepen onder. Maar het blijven Turken. Walgelijke mensen die anderen op deze manier oplichten. Schandalig. En het ergste is dat de Turkse politie het slachtoffer als oplichter beschouwd. Het is toch niet te geloven. Schandalig. Vertrouw deze mensen niet. Nooit!

 5. Peter schreef:

  zijn er ook nog mensen die mij een advies kunnen geven, hoe ik in Istabul kan komen en waar ik het beste kan slapen.
  Het dient een low-cost week te moeten worden.

  Hopelijk een advies, zonder dubbele bodem 🙂

 6. Marc schreef:

  Hoi Peter, zie deze aanbevelingen van ervaringsdeskundigen.
  http://www.genietvanistanbul.nl/uitgaan/hostels-in-istanbul/

 7. Wouter schreef:

  Een super land maar net als overal op de wereld wel opletten wat je doet..

 8. Ditta schreef:

  politie van Turkije zijn arrogant en klootzakken. dat komt uit mijn eigen ervaring.

 9. Raymond schreef:

  Ik ben samen met een Turkse vriend opgelicht toen we op stap waren in Istanbul (Taksim). We waren net uit een toffe club vertrokken (360) toen we op straat werden aangesproken of we niet naar hun club wilden gaan (club Olimpia). We hadden al een aardig drankje op en leken dus blijkbaar een makkelijke prooi. En gelijk hadden ze. We waren de club nog niet binnen of ons tafeltje stond al vol met hapjes nadat we een drankje hadden besteld. Binnen 15 minuten stonden er 2 mokkels bij onze tafel, die van alles naar binnen goten, ook champagne en achteraf dus blijkbaar op onze kosten. Of we ff 4100 lira wilden afrekenen, toen zo’n dikke 600 euro. Uiteraard waren we dat niet plan te betalen, waarna we dus op slinkse wijze werden ‘gegijzeld’ in een kamertje met kleerkasten. Mijn Turkse maat heeft een half uur als brugman staan lullen met de eigenaar. Uiteindelijk zijn we weggekomen door 500 lira te betalen, maar het was allemaal zeer intimiderend. In april weer naar Istanbul. Maar dan kijk ik toch wat beter uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *