Over genietvanistanbul.nl en Marc Guillet

Slawka and Marc

Istanbul is een oude liefde.  In 1983 kwam ik hier voor het eerst als verslaggever van het ANP. Sindsdien ben ik vele malen teruggekeerd om reportages te schrijven voor het Algemeen Dagblad, waarvoor ik van 1999 tot 2006 correspondent was in New York.

Sinds de zomer van 2006 woon ik met mijn vrouw in deze fascinerende havenstad.

Na mijn eerste bezoek was ik verkocht. Het krankzinnige, chaotische en dynamische Istanbul geeft me elke dag weer energie. Ik hou ervan om in mijn vrije tijd te slenteren door de oude stad. Het liefst in achterafstraatjes waar de meeste toeristen nooit komen.

Ik hou van de warme gastvrijheid, de mediterrane culinaire cultuur, de melancholische muziek, de rijke geschiedenis, de overblijfselen van oude beschavingen en de sporen van het vroege christendom. Als Zeeuw, in de nacht van de Watersnoodramp van 1953 geboren aan de Schelde, hou ik van havensteden: Antwerpen, Gent, Amsterdam, New York, New Orleans. En in Turkije is Istanbul is mijn favoriete havenstad.

Waarom? Napoleon zei het al: “Als de wereld één land was, dan zou Istanbul haar hoofdstad zijn.” Deze 2600 jaar oude havenstad is de voormalige hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse en Osmaanse Rijk.

Ik woon in Kadıköy (het Byzantijnse Chalcedon), een grote, dichtbevolkte en kosmopolitische wijk aan de Aziatische kant van Istanbul, met uitzicht op het historische centrum aan de Europese kant van de Bosporus.

Aan de Europese kant is Beyoğlu mijn favoriete wijk.  Voor 1955 was het voornamelijk een niet-islamitische wijk waar Grieken, Armeniërs, joden, Italianen en andere nationaliteiten woonden. Nog steeds is het de meest kosmopolitische en Europese wijk met talloze bars, restaurants, bioscopen, winkels, galeries, musea, nachtclubs en live muziek. Ik hou van het nachtleven, goed eten en wijn, en het gezelschap van vrienden.

In mijn vrije tijd slenter ik graag door de oude stad. Ik wil mijn ervaringen met en enthousiasme over de Turkse cultuur, restaurants en het nachtleven graag delen. Ik hoop dat iedereen die mijn blogs leest, met mij meegeniet.

Ik ben zelfstandig journalist. Met mijn vrouw en fotojournalist Slawomira Kozieniec werken wij voor media in Nederland en België.

Al mijn verhalen zijn terug te vinden op mijn site www.turkijecorrespondent.nl