Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Sjouwers, de pakezels van de bazaar

Posted on 17 mei 2019

Foto’s © Slawomira Kozieniec Wie in de wijk van de Overdekte Bazaar en de Kruidenbazaar loopt, komt ze ongetwijfeld tegen, de menselijke pakezels met allerlei soorten vracht op hun rug. Voorovergebogen, zuchtend onder hun last, sjokken ze door de straten, de hellingen op, en ook de trappen op in de groothandelshuizen ‘Hans’ waar ze de… Read more »

Hoe ambassades consulaten werden

Posted on 12 mei 2019

Foto © Slawomira Kozieniec Aan het begin van de Istiklal Caddesi, net na metrohalte Şişhane, zie je het Zweedse Consulaat Generaal met een grote tuin. Net als de andere consulaten langs deze beroemde winkelpromenade – van Rusland, Nederland, Griekenland – is ook de Zweedse diplomatieke post oorspronkelijk gebouwd als ambassade. Tot oktober 1923 was Constantinopel… Read more »

Praalgraf voor paard van volksheilige

Posted on 9 mei 2019

De Karaca Ahmet begraafplaats is de grootste en een van de oudste van Turkije, en dateert van rond 1350. Het is een van de 333 begraafplaatsen van Istanbul, 66 daarvan voor niet-moslims. De hoofdingang is bij de moderne Şakirin moskee. Op deze dodenakker liggen op een oppervlakte van ruim 3 km² ongeveer een miljoen doden…. Read more »

Inzamelaars van recyclebaar afval

Posted on 6 mei 2019

Foto’s © Slawomira Kozieniec Overal kom je ze tegen. Een grote afvalzak op een simpel karretje achter zich aan slepend. Jonge mannen meestal, maar ik heb ook kinderen, meisjes en vrouwen dit werk zien doen, soms met een baby op hun rug. Ze graaien in containers naar allerlei soorten recyclebaar afval: glas, papier, hout, metaal,… Read more »

Şakirin, een ‘vrouwelijke’ design moskee

Posted on 4 mei 2019

Wil je in Istanbul eens iets anders zien dan de koninklijke moskeeën zoals de Blauwe moskee of de Süleymaniye moskee? Bezoek dan de Şakirin moskee (2009) aan de Aziatische kant van Istanbul, in de wijk Üsküdar. Verrassend modern en een verademing tussen al de moskeeën die volgens hetzelfde Ottomaanse patroon zijn gebouwd. De Şakirin moskee, meteen… Read more »