Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Straatmuziek uit alle windstreken

Posted on 15 november 2018

Foto’s © Slawomira Kozieniec In de weekenden, wanneer over de Istiklal winkelpromenade honderdduizenden Turken en buitenlanders slenteren, wordt het geroezemoes herhaaldelijk opgevrolijkt door straatmuziek. Muzikanten uit alle windstreken van Turkije, maar ook van alle continenten. Voor het Zweedse consulaat zit vaak een jonge vrouw uit Australië die met haar handen rustgevende, mysterieuze klanken tovert uit de… Read more »

Proef ayran, een Turkse nationale drank

Posted on 10 november 2018

Foto’s © Slawomira Kozieniec Proef wanneer je Istanbul bezoekt in ieder geval ayran, een van de drie nationale drankjes van Turkije; de andere twee zijn thee en rakı (anijslikeur). Drink de ayran gekoeld, bij voorbeeld bij een broodje kebab. In de warme zomermaanden is het ook een uitstekende dorstlesser, veel beter dan al die zoete… Read more »

Voddenman ala Turka

Posted on 6 november 2018

Een van de vele leuke dingen aan Istanbul is dat ik er gebruiken, beroepen en ambachten tegenkom die ik me herinner uit mijn jeugd, maar die in Nederland al lang zijn uitgestorven. Kleine ambachtelijke houtzagerijen bijvoorbeeld, of een scharensliep die langs de deuren gaat om scharen en messen te slijpen door met voetkracht via een… Read more »

Basilica Cisterne romantisch & mysterieus

Posted on 1 november 2018

Ook onder de grond van de toeristische wijk Sultanahmet zijn verrassende dingen te ontdekken. Een van de bekendste attracties is het enorme ondergrondse waterreservoir aan de overkant van de tramrails die langs de Hagia Sofia loopt. Het is de grootste regenput van de honderden waterreservoirs die onder de grond liggen of in de openlucht werden… Read more »

Hoe ambassades consulaten werden

Posted on 30 oktober 2018

Foto © Slawomira Kozieniec Aan de rechterkant van de Istiklal Caddesi, net na metrohalte Şişhane, zie je het Zweedse Consulaat Generaal met een grote tuin. Net als de andere consulaten langs deze beroemde winkelpromenade – van Rusland, Nederland, Griekenland – is ook de Zweedse diplomatieke post oorspronkelijk gebouwd als ambassade. Tot oktober 1923 was Constantinopel… Read more »