Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Istanbul fietsend verkennen, cool!

Geplaatst op 24 februari 2020

Foto’s  © Slawomira Kozieniec

Kadiköy heet de deelgemeente waar ik woon. De wijk ligt aan de Aziatische oever van de Bosporus en gaat er prat op een van de modernste van Istanbul te zijn.

Ons stadsdeel had de eerste vrouwelijke loco burgemeester, het eerste Blijf-van-mijn-lijf huis en als een van de eerste ook fietspaden. Heel bijzonder, want hoewel de meeste mensen dagelijks uren vast staan in het verkeer staat de fiets als alternatief nog in de kinderschoenen.

Ik ben dus blij met de fietspaden in mijn wijk. Dat betekent echter niet dat men ook rekening houdt met fietsers. Op een stuk van 100 meter in onze straat zie ik allerlei obstakels op het duidelijk gemarkeerde fietspad: een geparkeerde motor, tafels, stoelen en bloembakken van een bar en een ijzeren paal met een parkeerverbodsbord midden op het fietspad!

Wandelen met de baby in de buggy op het fietspad komt ook veelvuldig voor.

Geen wonder dat de meeste fietsers een helm dragen en bij voorkeur op een mountain bike rijden, want fietsen in Istanbul is ‘één groot avontuur’, zoals fietsers zeggen.

Dat is ook de mening van de Nederlandse ondernemer Michael Westenberg.  “Openbare wegen zijn gevaarlijk door de rijmentaliteit van de Turkse automobilist. Men toetert altijd naar de fietser met als boodschap ‘ ik ben de auto, ik rij snel, ga aan de kant!’.”

Dit wil niet zeggen dat dit alles de fietspret bederft. “Er zijn fantastische routes langs de Bosporus en vooral in de bossen rond Istanbul”, aldus Michael.

Het Nederlandse Consulaat-Generaal is ook bezig om de Hollandse fietscultuur te propageren in deze megastad. Er wordt onder meer samengewerkt met Tour of Turkey, ngo Embarq, Women on Bicycle Initiative, Cycling Embassy, de deelgemeente Beyoglu en een fietszaak in Kadiköy voor nieuwe fietsprojecten.

Ondernemer Michael Westenberg reed mee met 1300 andere fietsactivisten in een protesttocht over de Bosporus-brug. De boodschap was voor iedereen duidelijk: Maak Istanbul fietsveilig!

Verder worden er fietstours voor toeristen aangeboden om de stad op de tweewieler te verkennen. De tours mogen zich verheugen in een groeiende populariteit. Alle deelnemers zijn na afloop reuze enthousiast.

Lees hier een reactie http://www.genietvanistanbul.nl/toerisme/verliefd-op-istanbul/

Lijkt het je leuk om Istanbul per fiets te ontdekken?

Boek dan hier een fietstour met Nederlandse gids via 

http://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-istanbul/bb/genietistanbul

Waar kun je in Istanbul fietsen huren?

De gemeente Istanbul heeft op diverse plaatsen in de stad, vooral langs de Bosporus en langs de boulevards aan de kusten van de Zee van Marmara plekken voor huurfietsen ingericht.

Verder zijn er steeds meer particuliere bedrijven die huurfietsen aanbieden.

Op Büyükada, het grootste van de Prinseneilanden kun je overal fietsen huren. Het is autovrij dus heerlijk fietsen.

Fietsen op het grootste eiland van Istanbul; Buyukada. Foto: Slawomira Kozieniec

Andere adressen in Istanbul:

Rent A Bike Istanbul

Bicycles for rent for three hours, a day or a week, with prices including helmet and key lock

Akbiyik Caddesi, Keresteci Hakki Sokak No. 40

http://istanbulbike.weebly.com

Tel: 0533 564 04 74

 

Bike and Outdoor

Bike rental, sale and technical service

Address: Barbaros Bulvari No:63, Besiktas.

Open: Monday to Saturday.

Opening hours: 10:00-20:00

http://www.bikeandoutdoor.com/

Tel: 0212 259 74 76 / 0212 259 74 77

 

Delta Bisiklet

Bike rental and sale of bikes and accessories

Address: Nispetiye Caddesi No:13-C, Levent.

Has branches in Kadikoy, Besiktas and Eminonu too.

Open Monday to Saturday.

Opening hours 10:00-20:00

http://www.deltabisiklet.com/

Tel: 0216 450 66 30

Istanbul Bicycle

Bike rental using well-maintained mountain bikes, road bikes or city bikes, as well as the arrangement of daily or even longer bicycle tours

http://istanbulbicycle.com/

 

@ Bostanci Sahil Yolu

Coming from Kadıköy just before the traffic lights near the harbor (taxi stop) and next to the football area. There you rent bicycles as well.

 

Bicycle Lovers Association in Istanbul

http://www.bisikletdunyasi.com/v2/

Tags:

7 reacties op “Istanbul fietsend verkennen, cool!”

 1. Charlie schreef:

  Hallo!

  Fijn om te horen dat het fietsen gepromoot wordt in Istanbul. Hoe ik het nu begrijp is dat er dus zeker mogelijkheid is om te fietsen maar dat het zeker wat meer moeite kost dan in Nederland en dat je er soms goede plekken voor moet uitzoeken?
  Ik vroeg me af of het in Istanbul te doen is om de fiets als praktisch vervoersmiddel te gebruiken. Van A naar B, geen recreatieve fietstochten maar van huis naar je werk en weer terug.
  Bedankt voor de informatie en ik hoor graag van u!

  Vriendelijke groet,

  Charlie

  • Marc schreef:

   Hoi Charlie,

   In Istanbul is het ook mogelijk om de fiets als praktisch vervoermiddel te gebruiken. Wel een helm opzetten en kleding met felle kleuren dragen zodat je opvalt.
   Veel plezier.

   Groet,

   Marc

 2. Sietske schreef:

  Hallo,

  We willen graag fietsen met onze twee kinderen van 2 en 4 jaar. Weet je of er ook kinderzitjes te huur zijn?

  Hartelijke groet,
  Sietske

 3. Ton schreef:

  Hallo

  Worden er ergens ook racefietsen verhuurd in Istanbul?
  Het lijkt me leuk om een keer mee te fietsen met de plaatselijke wielerclub, als die er is tenminste.
  vriendelijke groet
  Ton

 4. Margreet schreef:

  Vorig jaar heb ik een begeleide fietstocht gedaan. Het viel mij juist op dat automobilisten best rekening met ons hielden. Ze leken wel verbaasd over onze aanwezigheid. Er liep ook een hond van de fietsverhuur de hele middag met ons mee en zij overleefde ook alle drukke kruisingen. Ik vond het een superleuke ervaring. Ik merk dat Turken ook op andere plekken sportief en recreatief beginnen te fietsen. Fijn dat Istanbul zich daarin ook ontwikkelt. Bedankt voor dit leuke artikel.

 5. Marc schreef:

  Maria Sezer stuurde mij deze reactie:
  “Ik fietste 40 jaar geleden op mijn omafiets die ik meenam uit Nl dagelijks naar mijn werk, geen enorme afstand, maar erg practisch; van Etiler naar Levent, ja, met kinderzitje! Daat zette ik mijn kinderen af bij de creche. Dan naar Ulus waar ik werkte (en nog werk) na school fietste ik weer naar de creche, deed boodschappen (lekker in de fietstas) en naar huis. Helmen bestonden nog niet. Het verkeer stond stil, ik zoefde voort!
  Jaaaaren later als dit eens ter sprake kwam zeiden mensen steeds met grote ogen: ooo, was jij dat?’ Ze vonden het erg leuk. Nu fiets ik weer, of nog steeds, maar voornamelijk aan de Bosporus als ik van Arnavutkoy, waar ik woon, naar Besiktas, Karakoy etc of naar Sariyer moet. Dit is mijn derde fiets, de andere 2 zijn jammergenoeg gestolen. Ik overweeg zelfs een elektrische fiets om de steile heuvel op te komen. Zou dat echt werken??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *