Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Fotokunst van Jasper de Beijer in Istanbul

Geplaatst op 25 februari 2011

Foto Jasper de Beijer

De Nederlandse kunstenaar  Jasper de Beijer (Amsterdam, 1973), bekend wegens zijn geënsceneerde fotografieprojecten over historische thema’s, opent vandaag zijn eerste tentoonstelling in Istanbul. In de nieuwste gallerie van  de stad: The Empire Project.

Het gaat om 9 series foto’s die de kunstenaar de afgelopen zeven jaar heeft gemaakt.

De Beijer, die met diverse tentoonstellingen in het buitenland – Berlijn, Milaan, New York  – naam maakte, heeft een bijzondere werkwijze. In zijn studio bouwt hij – vaak historische – maquettes, die hij vervolgens fotografeert. Het gaat niet alleen om een nabootsing van de realiteit, maar ook om zijn interpretatie ervan.

Achtereenvolgens maakte hij met elementen van het Spaarnestad fotoarchief een reconstructie van de Nederlandse koloniale geschiedenis (2004), later een project over de 19e eeuwse ontdekkingsreiziger R.F. Burton, over een Amerikaans spookstadje (2005) en in 2009 een fotoserie over het denkbeeldige Afrikaanse land Udongo na zijn bezoeken aan Ghana en Benin.

Geen pogingen om beelden journalistiek of antropologisch te duiden, maar een schepping en interpretatie van de kunstenaar in zijn atelier op basis van historische en recente foto’s.

Locatie: Galerie The Empire Project

Siraselviler Caddesi No. 10, Taksim

Tot: 16 april

Tags: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *