Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Veilig fietsen in Istanbul kan!

Geplaatst op 30 mei 2014

IMG_4443Tekst en foto’s: Jacob de Baan

Het is hemelvaartsdag, een mooie dag om een fietstocht te maken aan de Aziatische kant van Istanbul. Eerst steil naar beneden door het drukke verkeer naar de veerpont. Ik geniet altijd weer van de vaartocht over de Bosporus.

Aan de overkant vanaf het plein op zoek naar het startpunt van het Kadıköy – Bostancı Cycle Path. Snel gevonden en wow.. een echt fietspad met alles erop en eraan: goede markering, bewegwijzering, gescheiden auto-, fiets- en voetgangersverkeer.
De veilige route voert me langs de kustlijn van de Zee van Marmara. In de verte de Prinseneilanden. Ik passeer roller-skaters en ook enkele andere fietsers genieten van dit riante spoor.
Onderweg haventjes en parken. Het pad slingert langs stranden en er zijn vele terrassen. Een aantal toeristen probeert een fiets te huren via een van de betaalautomaten bij de uitleenpunten. Daar staan de hippe fietsen in een rijtje. Het systeem lijkt op dat van steden als Parijs en Londen.

IMG_4433 (1) Ik bedenk hoe weinig fietspaden er zijn in Istanbul. Veilige fietspaden zoals deze zijn er bijna niet. Ik ben
echter aan de rand van de echte stad en dit is een recreatief fietspad. Omdat het een werkdag is, is het daarom nu vrijwel uitgestorven. In het weekend is het hier vol met dagjesmensen.
Fietsen is ongebruikelijk in Istanbul. Het overgrote deel van het transport gaat met de auto en een klein gedeelte met het openbaar vervoer. Dan zijn er brommers en scooters. De straten en wegen staan daardoor overvol met files. Fietsen is voor mij daarom een heel fijne manier om me snel door de stad te verplaatsen.
Heuvelachtig is het wel en het kan ook gevaarlijk zijn, vanwege het autoverkeer. Door goede training, zijn de heuvels overkomelijk. Wat betreft de veiligheid houd ik me aan de adviezen zoals die staan op de website van ‘The Guide Istanbul’ (zie link) en dan is het goed te doen.
Waarom zie je toch zo weinig fietsers in deze zonnige prachtige stad? Het ligt waarschijnlijk aan het gebrek aan fietspaden. En gewenning uiteraard.
IMG_4437En dan… plotseling stopt het mooie fietspad langs de Zee van Marmara. De strakblauwe kleur en de witte markerings-strepen verdwijnen pardoes onder een vuilgrijs hek.
Na anderhalf uur fietsplezier is het gedaan met de pret en ik keer terug naar huis.
link:
Jacob de Baan is een designprofessional met meer dan 25 jaar ervaring in de creatieve industrie. Hij woont en werkt in Istanbul en Amsterdam.
Hij zet zich in voor een beter fietsklimaat in Istanbul en schrijft regelmatig over zijn avonturen op de fiets in deze fascinerende metropool.

Lijkt het je leuk om Istanbul per fiets te ontdekken?

Boek dan hier een fietstour met Nederlandse gids via 

http://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-istanbul/bb/genietistanbul

 

Tags:

5 reacties op “Veilig fietsen in Istanbul kan!”

 1. Ria Beem schreef:

  Het is me opgevallen dat je steeds meer mensen ziet fietsen. Wie weet komen er dan langzamerhand ook fietspaden, toch wel veiliger in een stad als Istanbul, waar de automobilosten niet gewend zijn aan fietsers.

 2. Jim Koster schreef:

  Mijn fiets gaat dus zeker mee als ik in september a.s. In Istanbul kom wonen. Is er nog ruimte voor een gids? Ik zou dit werk graag doen. Met vriendelijke groet, Jim

 3. Esmeralda schreef:

  Woensdag 11 juni zitten wij op de fiets in Istanbul, dankzij deze blog. Heel benieuwd hoe het gaat zijn. Ik laat het weten!

 4. Marc schreef:

  Leuk Esmeralda,

  Heel veel plezier!

  Groet,

  Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *