Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Turkse tulp

Geplaatst op 19 augustus 2019

De typisch inheemse Turkse tulp heeft blaadjes die spits toelopen.

Hij was een periode heel populair in de Ottomaanse tijd en werd niet alleen in de paleistuinen aangeplant, maar ook om zijn schoonheid en perfectie geprezen in gedichten, gebruikt als decoratie op geglazuurde tegels in moskeeën en paleizen, op gewaden van sultans, geschilderd op fruitschalen en ander keramiek. Diverse sultans droegen een tulp op hun tulband.

En niet voor niets hebben de kleine theeglaasjes de vorm van een tulp.

De tulp is de nationale bloem van Turkije.  Hij diende ook als inspiratie voor het logo van het Turkse toerisme en van Turkish Airlines.

De naam tulp is afkomstig van het Perzische woord ‘tulipan’ dat tulband betekent.

De eerste Turkse tulpen werden ruim 400 jaar geleden in Europa geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ghislain de Busbecq. Hij schreef enthousiast over de bloemen die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. Later zond hij enkele zaden ervan naar Oostenrijk.

De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door de Vlaming Carolus Clusius geplant in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden.

Een van de redenen waarom de tulp zo populair werd in het Ottomaanse Rijk is dat de sultans in het silhouet van de bovenkant van de scherpe tulpenblaadjes het Arabische woord voor Allah (God) zien.

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *