Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Proef deze Turkse specialiteiten

Geplaatst op 4 november 2017

IMG_0263

Een stedentrip naar Istanbul is niet compleet als je niet minstens een paar van de volgende Turkse specialiteiten hebt geproefd.

De Islak (natte) hamburger, verkrijgbaar bij fast foodtentjes bij het Taksim plein aan het begin van de Istiklal Caddesi (laan). Onder meer bij Barişim Büfe 1974.

Kokoreç, aan het spit geroosterde lamsdarmen gewikkeld  om het vet van een dikke staart van een Anatolisch schaap. Wordt na het roosteren in kleine stukjes gesneden en op een broodje gelegd vermengd met fijngesneden tomaat en kruiden. In 1997 werd een soortgelijk Grieks gerecht (kokoretsi) verboden door een maatregel van deEuropese Commissie op het verwerken van ingewanden in vleesprodukten. Wanneer Turksen zeggen dat ze niet willen dat Turkije lid wordt van de EU noemen ze vaak dit voorbeeld en zeggen dat ze hun kokorec lekkernij niet willen opgeven. 

Çiğ köfte, een van de oudste snacks ter wereld, van grof gemalen durumtarwe, milde uien, tomatenpuree, mint, peterselie, knoflook, en hete pepers op een blad ijsbergsla en besprenkeld met citroen.

Midiye dolma, mosselschelpen gevuld met gekookte mossel en gekruide rijst.

Iskembe çorbası, penssoep met knoflook, eieren en citroen. Eet een bord ’s avonds laat na een avondje stappen en stevig drinken, en je hebt de volgende ochtend gegarandeerd geen kater. Börek, hartig gerecht dat gemaakt wordt van bladerdeeg en gevuld kan zijn met spinazie, aardappelen of witte kaas.

IMG_0284Lahmacun, flinterdunne pizza bedekt met een gehaktmengsel. Strooi er zelf nog wat peterselie over, en besprenkel met citroensap.

Drink daarbij gekoelde ayran, yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt ongeveer als karnemelk en is de nationale drank van Turkije. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.

Er wordt ook verse yoghurtdrank verkocht met een mooie schuimkraag erop, onder meer in het straatje in het verlengde van de Kruidenbazaar. De beroemdste ayran van Turkije wordt geproduceerd in Susurluk, een plaatsje bij Marmara op de weg van Istanbul naar Izmir. Deze staat niet alleen bekend om zijn grote hoeveelheid schuim, maar ook omdat hij gezonder is wegens een lager zoutgehalte.

Gözleme, pannekoekjes naar keuze gevuld met witte kaas, spinazie of aardappel. Vers van de bakplaat, dus lekker warm en knapperig. Een feest voor de smaakpapillen.

IMG_0489Kumpir, een gepofte aardappel met een vulling die je zelf kan samenstellen uit ingrediënten zoals mais, tafelzuur, erwtjes, zwarte en groene olijven, geraspte kaas en wortel, rode bietjes, sambal, ketchup en mayonaise. Heerlijk als lunchgerecht!

Simit, lijkt in de verte enigszins op een bagel (maar dan veel lekkerder!) met sesam (simit) zaadjes erop. Heerlijk ’s ochtends vroeg vers van de warme bakker op de hoek. Maar ook later op straat te koop bij al die rode Simit karretjes.

Döner kebab, gegrild vlees aan een ronddraaiende, opstaande spies. Van het Turkse werkwoord dönmek’ (draaien). In de Grote Bazaar, tegenover de ingang van de Zincirli Han, doen ze het nog op de traditionele manier met gloeiende houtskool. Dat is echt een uitzondering. Overal elders zie je de spiezen ronddraaien voor een verwarmingselement. Er zijn meestal twee soorten gemarineerd vlees: kipfilet en lam. Het geroosterde vlees wordt met lange slagersmessen afgesneden en op een sandwich gedaan. De keuze bestaat meestal uit een half stokbrood, een rond pidebroodje of een wrap. Aan het vlees wordt tomaat en sla en soms ook gesneden zoetzure augurkjes toegevoegd. Deze Turkse snack koop je zonder enige saus, een grote teleurstelling voor veel Nederlanders, Duitsers en Belgen. Geen knoflooksaus? roepen ze verbaasd. Nee! Je kunt wel om mayo en ketchup vragen. Die hebben ze meestal wel.

photo (22)Patso, een langwerpige sandwich met lauwe patat, gesneden augurk (als je dat wil) en mayo en ketchup.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *