Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Tips voor zakenreizigers in Istanbul

Geplaatst op 29 oktober 2017

Maslak kantorenJe gaat voor de eerste keer voor een korte zakentrip naar Istanbul. Welk goed en strategisch gelegen hotel kies je dan? Waar kun je goed werken? Wat zijn leuke restaurants?

Hier mijn tips.

Wat spreekt mij het meest aan?

De enorme dynamiek, de energie, creativiteit, ambitie, mix van culturen, verpletterende gastvrijheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid van de Turken, en het spetterende uitgaansleven.

Aanbevolen hotels in de wijken Beyoğlu, Şişli, Nişantaşı en Etiler

In Beyoğlu:

Galata Antique hotel

Mia Pera hotel

Hotel Au Pera

Palazzo Donizetti hotel

Pera Tulip

Pera City Suites

Richmond Istanbul

The Peak hotel

Armada Pera hotel

Adahan

Mama Shelter

Marmara Taksim hotel

Marriott

Gezi hotel Bosphorus

The Haze, boutique hotel in Karaköy

Gradiva hotel, aan de Galatabrug

In de wijk Nişantaşı:

The House hotel

The Sofa hotel

In de wijk Şişli 

Hilton Bomonti hotel

In de wijk Etiler

Le Méridien Istanbul Hotel

Aanbevolen restaurants

–        Upscale dining: Sunset Grill & Bar. Upscale dining met een schitterend uitzicht op de Bosporus. Lid van de Chaîne des Rôtisseurs. Grote selectie seizoensgebonden gerechten van de Mediterraanse en Turkse cuisine. En “New Japanese Cuisine”. Ideaal voor business lunches en diners.

–         Authentiek Turks:  Hamdi restaurant, naast de Kruidenbazaar, mooi uitzicht op de Gouden Hoorn en de Bosporus. Het is een traditioneel en heel populair kebab restaurant sinds begin jaren ’60. De specialiteit is ‘Fıstıklı Kebap’, gegrildgehakt met pistachenootjes. Vergeet niet te beginnen met een keuze uit het grote assortiment aan koude voorgerechten, ‘mezeler’ in het Turks.

–         Wereldkeuken: Restaurant Midpoint aan de belangrijkste winkelpromenade, de Istiklal Caddesi, op nog geen honderd meter van het Nederlandse Consulaat. Met een heel groot terras waar je een fantastisch uitzicht hebt op de oude stad en de Bosporus. Alles uit de internationale keuken. Grote varieteit, hoge kwaliteit gerechten en goede Turkse wijnen. Professionele bediening. Hele prettige atmosfeer. Hier kun je niet reserveren.

–         Haute cuisine fusion: in restaurant Rudolf vlakbij de Galatabrug, van de vermaarde Nederlandse sterrenkok Rudolf van Nunen. Zeer verfijnd en verrassend creatief. Reserveren is aanbevolen in dit populaire restaurant. Lees de review hier: 

http://www.enjoy-istanbul.com/nightlife/restaurants/fine-dining-thanks-to-top-chef-rudolf/

–         Müzedechanga – Fijn, rustig, mooie keuken, goede bediening, stijlvolle omgeving

–         Peymane – Sprookjesachtige koele tuin, heerlijke keuken

–         Salt Galata – Stijlvolle locatie, mooi terras en goede bediening en keuken

–         Cezayir Restaurant – Mediterraans Turks fusion in een historisch Italiaans gebouw met een heerlijke tuin. Een oase van rust!

–         Lokanta Maya – Heerlijke gerechten van de hedendaagse Egeisch-Turkse keuken.

–         Kayıkçı – Een verborgen juweeltje in de toeristische wijk Sultanahmet. Mediterraanse keuken.

–         Cavit – Traditionele Turkse ‘meyhane’ (Beetje te vergelijken met een tapas bar); kleine porties met talloze koude en warme voorgerechten met bier, wijn en raki (anijslikeur) en daarna visgerechten.

–         Asitane Restaurant – Bij Byzantijnse poort Edinerkapı, culinaire Ottomaanse gerechten. Een avontuur!

Waar kun je goed werken?

Eofis, aan de Istiklal Caddesi (winkelpromenade) – goede voorzieningen, prettige locatie, gekke plek.

SALT Galata – Stijlvolle locatie (oud bankgebouw), met een goed restaurant

Over het algemeen is het goed werken/vergaderen in de grotere hotels. Er zijn aparte meetingruimtes, redelijk goed internet en printers etc. Er zijn ook een aantal kleinere bedrijven waar er kantoorruimte per dag kan worden gehuurd.

Netwerken

Netwerk events zijn er veel. Zo is er de maandelijkse informele inloopborrel van NLBorrels Istanbul. (Zie de gelijknamige Facebook pagina).

“Ik geef de voorkeur aan de events van de Dutch Business Association Turkey en van het Nederlandse Consulaat-Generaal”, zegt Roy van Eijsden, directeur Turkije van het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV.

Daarnaast zijn er verschillende business clubs, zoals bijvoorbeeld de Propellerclub. Elke maand is er een InterNations event, waarbij het makkelijk is sociale en zakelijke contacten op te doen. Bij lidmaatschap van DBA Turkey, is er ook de mogelijkheid om bij een van de andere leden een dagje op kantoor te werken.

Werksfeer in Istanbul

De werksfeer in Istanbul is in een woord ‘energiek’ te noemen. “In Turkije, en Istanbul als uitvergroting daarvan, merk ik dat er met zeel veel enthousiasme en toewijding aan zaken begonnen wordt”, aldus Van Eijsden. “Hierbij geldt het daadwerkelijke begin als veel belangrijker dan een degelijke voorbereiding. Hierdoor moet er gaandeweg de uitvoering veel meer worden bijgestuurd en overlegd. Hierdoor ontstaat een zeer speciale dynamiek op een project. Er is veel interactie tussen verschillende disciplines en ontstaat er een ongelofelijke hoeveelheid energie en creativiteit. Dit vergt voor een West-Europeaan het nodige aanpassingsvermogen, maar als deze twee werelden elkaar ontmoeten en begrijpen ontstaat er een uniek proces dat het beste van beide werkwijzen verenigd.”

Op de een of andere manier geeft Istanbul meer dan ze neemt. “Het is moeilijk uit te leggen, maar de nadelen (congestie, roet, benauwd, weinig groen) wegen op tegen de voordelen (uitzicht, mensen)”, zegt Gerbrand Bas. Het is vooral de energie die het verschil maakt, vindt hij. “Ongelooflijk veel mensen willen iets bereiken. Waar wij de neiging hebben om ons te verliezen in processen gaat het in Turkije om het korte termijn resultaat, dat is soms een verademing. Dat gecombineerd met de culturele verwantschap, Nederlanders en Turken zijn het gewoon om zich te bewegen in twee culturen, biedt een ongewoon goed uitgangspunt voor een duurzame relatie.”

Welk vervoermiddel is de beste keuze?

Openbaar vervoer is goed geregeld. Tram, metro, metrobus, veerboten, minibusjes die ‘dolmus’ heten brengen je overal heen. Taxi’s zijn er ook in overvloed. Geel van kleur, net zoals in New York. Wanneer je weinig tijd hebt en de stad nog niet kent, neem dan een taxi.

Mijn favoriete plekje(s) om van de Turkse cultuur/sfeer te genieten

Aan het water: aan de oevers van de Gouden Hoorn en van de Bosporus, zowel aan de Europese als aan de Aziatische kant. Bij de vismarkt naast de Galtabrug in Karaköy bijvoorbeeld; eet daar een van de vele simpele visgerechten.

Ga borrelen in de barstraat Nevizade. De Grote Bazaar en de Kruidenbazaar voor de oriëntaalse sfeer. Sjiek, maar betaalbaar, Sunday brunch op het terras van het Kempinski hotel aan de Bosporus. En de Suada Club, met zwembad, op een eiland in de Bosporus. Cool! Kijken naar de elite van de stad.

Andere tips

De beste periodes om Istanbul te bezoeken zijn lente en herfst, dan is de temperatuur het aangenaamst. Spaar tijdens je verblijf bankbiljetten van 5, 10 en 20 lira. Handig om daarmee gepast in de taxi te betalen, zodat chauffeurs geen wisseltruc kunnen toepassen met groot geld. Drink in ieder geval twee typisch Turkse drankjes: ‘ayran’ (yoghurtdrink aangelegd met water en zout), en raki (anijslikeur), lekker bij alle visgerechten. De eetcultuur is zoals in veel mediterrane landen: lunch rond 14.00 uur. Diner start omstreeks 20.00 uur.

Laat je Nederlandse meningen thuis. Begin niet over hoofddoekjes, Koerden, Atatürk of premier Erdoğan. Wanneer een van die onderwerpen ter sprake komt, stel dan vragen, maar geef in eerste instantie geen meningen. Dat kan wel onder vrienden, maar niet bij een eerste ontmoeting. Neem veel visitekaartjes mee, en geef die aan zoveel mogelijk mensen die je tijdens ontmoetingen tegenkomt.

Meer weten?

Heb je meer vragen? Neem contact op via het contactformulier.

 

 

Tags: / / /

7 reacties op “Tips voor zakenreizigers in Istanbul”

  1. Rietje schreef:

    Een tip voor zondagmiddagen: chillen in de wijk Bebek in een van de ‘upfront’ horeca-locaties aan het water.
    Bij mooi weer een drankje nemen in de rooftop bar van Mikla restaurant en de zonsondergang zien.

  2. A. Aksözek schreef:

    Je kent Turkije beter dan meeste Turken….

    • I prefer to watermark my photo works when I published it on the net, Forum or Social Media. The only one reason, when internet user re-post, share or even save the pic, they know the photograph taken by whom.

    • http://www./ schreef:

      Didn’t see any $%^&* ufo…I believe those are referred to as seagulls. What I did see is a clown that doesn’t know how to use a camera—next time you try that stunt, have the girl place her right hand at a set spot and keep it there without budging it, then position the cam so that it is right in line w/ the bottom of the Needle, THEN have her move her left out, in, up or down as necessary until it just? kisses the top of the damned needle in the viewfinder….duh, don’t forget to say cheese

    • http://www./ schreef:

      – I’m off carbs (again) but I would so sit with you and drink hot cocoa and eat rosemary flavored bread and watch your daughter shovel if I didn’t live on THE OTHER SIDE OF THE WORLD.November 15, 2012 – 6:18 am

    • http://www./ schreef:

      ¡Qué envidia sus números, don Ivanius! *clap, clap, clap* Ahora sí, veo varios conocidos, lo cual me da tranquilidá y creo que va siendo hora de que formemos un club “antiballenero” ;o). Tendremos que intercambiar pareceres, siempre es un gusto y aunque los leí hace ya rato y no tengo los datos frescos, de los 3 me acuerdo bien. Todo un hallazgo su trilogía sobre vampiros, ya la atacaré. Me muero de ganas por los reencuentros, tendré paciencia. 2011 grandes y abrigadores pa’l frío.

  3. A. Aksözek schreef:

    Je kent Turkije beter dan de meeste Turken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *