Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Künefe met ijs, mijn favoriete toetje

Geplaatst op 5 november 2017

Zo wordt het engelhaarachtige deeg gebakken in Gaziantep. Foto: Slawomira Kozieniec

Turken houden van lekker lang tafelen wanneer ze samen eten met familie en/of vrienden. Ik ook. Nagerechten zijn ze ook gek op. Vrijwel geen maaltijd wordt afgesloten zonder allerlei soorten fruit en daarna mierzoete lekkernijen, zoals baklava, voor bij de thee of Turkse koffie.

Mijn favoriete toetje is verse warme Künefe met vanilleijs. Künefe is een in de oven gebakken engelenhaarnestje van filodeeg. Dat is heel dun, delicaat bladerdeeg, gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid olie. Zelden wordt er een ei aan toegevoegd.

Künefe komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Turkije. Daar is het beroemd geworden. Overal in Hatay, Kilis, Adana, Mersin en Gaziantep vind je talloze patisserieën waar ze deze traditionele lekkernij dagelijks vers maken, in grote hoeveelheden.

Het is gevuld met witte, ongezouten kaas. En nadat het uit de oven komt wordt er een handje fijn gemalen pistachenootjes over gestrooid.

Ik was er bij toen het gemaakt werd tijdens een bezoek aan Gaziantep. Een hele leuke ervaring om van dichtbij te zien hoe ze het engelenhaar van filodeeg bakken. Fascinerend simpel en snel. Een plastic fles met een dop erop waarin gaatjes zijn geprikt, zoals bij een bus met poedersuiker, zodat het deeg er in straaltjes uitkomt wanneer je erin knijpt. Zodra het op een grote ronde verwarmde plaat komt is het eigenlijk al meteen klaar. Het duurt niet langer dan een minuut voor het basisingrediënt voor de Künefe klaar is.

Künefe is nu ook in de rest van Turkije in veel grotere restaurants te bestellen. Bij voorbeeld in het traditionele kebab restaurant Hamdi naast de Kruidenbazaar in Istanbul. Mijn tip: vergeet niet er vanille ijs bij te vragen. Dat is mijn favoriete combinatie. En drink er zo’n minikopje Turkse koffie bij. Afiyet olsun! (Eet smakelijk!)

Zo wordt mijn favoriete toetje gepresenteerd. Foto: Slawomira Kozieniec

 

 

 

 

Tags: / / / / / / /

8 reacties op “Künefe met ijs, mijn favoriete toetje”

  1. Gülsüm schreef:

    Ben er ook dol op, heerlijk!

  2. Karib schreef:

    Heerlijk lekker gerecht…

    • Karib schreef:

      Helemaal mee eens

      • diyor ki:Yazıda o ÅŸekilde belirtilmiÅŸ durumda. Ama ÅŸuan ki OBÄ°S Sistemi buna müsade etmiyor. Sistem de deneme yaptı ve dersi seçebildiyseniz sorun yok. Ama bildiÄŸim kadarıyla ÅŸuan 40 AKTS dolunca kapatıyor yeni ders alımını sistem.

      • http://www./ schreef:

        Something isn't entirely right in this article. While Jews had–until recent times–a similar practice of marrying a relative (maybe, not as widespread as in the Muslim community, but, nevertheless, not illegal or frown upon)–the cognitive benefits of endogamous marriage were as high, if not higher, than the negative effects. I'm talking in statistical terms, not in individual: a sick child is a sick child, one or a thousand doesn't matter to that child or her family.Maybe, consanguinity can amplify both the negative and the positive of the founding population?

      • i have used novu hair lotion scalp for 1 month but i was never been treated. I just wasted my money for nothing for very expensive scalp lotion. It was never been effective. I consulted my doctor and gave me prescription for my hair loss. I was treated by my doctor through her medicine and not the Novu hair.

      • anyway). … @047022221 anyway). Aye, mutas CAN run right by turrets, but the turret placement? Right at the workers. Any harassment gets nullified. You like to be a smartass when you’re being a dumbass, eh? Kind of self-defeating imo.I’ll agree, 1 ling at every expo gives grand scouting…. but you are completely overestimating overlord speed. It’s great when they forget that zerg needs to scout, too, but that’s often not the case.Look, kid, show me your REAL profile. I want to see your gold rank.

  3. […] dan sluiten we écht af. Met de dessertwijn Mahlep en een Turks dessert genaamd Künefe. De wijn heeft iets weg van port, en gaat goed met de bescheiden gezoete […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *