Istanbul is uniek. Het is de enige stad ter wereld op twee continenten. Geniet van oud en nieuw in de culturele hoofdstad van Turkije met Istanbul-expert Marc Guillet

Echte appelthee? In de Kruidenbazaar!

Posted on 17 juni 2017

Echte  appelthee? In de Kruidenbazaar Een van mijn favoriete plekjes in Istanbul is de thee/waterpijptuin naast de Corlulu Ali Pasa Cami in Fatih. Je gaat naar binnen door een klein poortje langs de bakken met gloeiende kolen en komt dan in een achteraf hofje waar ze verrukkelijke appelthee schenken. Die appelthee is niet de appelthee… Read more »

Şakirin, een ‘vrouwelijke’ design moskee

Posted on 15 juni 2017

Wil je in Istanbul eens iets anders zien dan de koninklijke moskeeën zoals de Blauwe moskee of de Süleymaniye moskee? Bezoek dan de Şakirin moskee (2009) aan de Aziatische kant van Istanbul, in de wijk Üsküdar. Verrassend modern en een verademing tussen al de moskeeën die volgens hetzelfde Ottomaanse patroon zijn gebouwd. De Şakirin moskee, meteen bij de hoofdingang van de… Read more »

Witte moerbeien, zoete delicatesse!

Posted on 9 juni 2017

Ze zijn er weer: witte moerbeien. Vergeet niet te genieten van dit delicate fruit wanneer je deze weken in Istanbul bent! Het seizoen is maar kort, dus als je ze ziet in de fruitstalletjes van een bazaar: koop een bakje. Ze zijn gezond want ze bevatten allerlei vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Een lekker zoete fruitsnack… Read more »

Istanbul is een paradijs voor katten

Posted on 4 juni 2017

Slenteren door de achterafstraatjes van oude wijken is een van mijn favoriete bezigheden in Istanbul. Altijd verbaas ik me er weer over hoeveel zwerfkatten je hier tegenkomt. Meestal goed doorvoed. Niet van die magere of zieke scharminkels aan wie de hardheid van het leven op straat af te lezen is. De zwervers zien er slechter… Read more »

Communistische theetuin in Kadikoy

Posted on 30 mei 2017

In Kadikoy, vlakbij de populaire bronzen stier, is een communistische theetuin. In het kunstenaarsstraatje Ali Suavi. Een oase van rust, die we danken we aan de eerste moderne Turkse dichter Nazim Hikmet. Hij werd in 1902 geboren in Thessaloniki en stierf op 3 juni 1963 in Moskou. Zijn vader was de zoon van een Turkse militair… Read more »